• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9761 RON
  • USD4.6567 RON
  • GBP5.7878 RON
  • HUF1.2649 RON
Fotó: AFP/Sergei Supinsky

Kijev több irányból is támadás alatt áll

Kijev több irányból is támadás alatt áll – jelentette ma az amerikai Fox televízió hírcsatornája, a brit Sky News pedig arról adott hírt, hogy Kazahsztán nem hajlandó katonákat küldeni Moszkva segítségére.

A helyszíni tudósítás szerint, az utcákon heves harcok folynak, és hangos robbanásokat lehet hallani. Különösen hevesek az utcai harcok a város északi és nyugati részein. Az ukrán hatóságok is jelezték, hogy az orosz csapatok átlépték a város határát. Kijevet több irányból éri támadás. Vitalij Klicsko kijevi polgármester korábban már jelezte súlyos a helyzet az ukrán fővárosban. Kijev már a védelem szakaszába lépett, lövések, robbanások hallatszanak egyes kerületekben, a helyzet súlyos, az ellenség meg akarja semmisíteni a fővárost – jelentette ki Vitalij Klicsko kijevi polgármester.

Meglehetősen heves harcok dúlnak Ukrajna és Oroszország fegyveres erői között az ország keleti részén Harkiv, északkeleten Szumi megyében, valamint az ország déli részén – közölte tegnap Mihajlo Podoljak, az elnöki iroda vezetőjének tanácsadója.

A tisztségviselő kitért arra, hogy az ukrán védelmi minisztériumtól kapott tájékoztatás szerint több mint 2800 katonát és legalább 80 harckocsit veszített az orosz hadsereg az Ukrajna elleni hadműveletben.

Az ukrán hadsereg közölte, hogy légicsapások érték Szumi, Poltava és Mariupol környékét; az oroszok a Fekete-tengerről indítottak Kalibr-rakétákat a térségek ellen.

Mihajlo Podoljak, az ukrán elnök kabinetfőnökének tanácsadója elmondta, kemény harcok zajlanak Mariupol környékén, és Herszon, Odessza, valamint Mikolajiv közelében is összecsapások vannak. Hozzátette, Mariupol semmiképp sem fogja megadni magát, nem fogják elfoglalni. Eközben szemtanú arról számolt be a Reuters hírügynökségnek, hogy puskaropogás hallatszott az ukrán főváros, Kijev kormányzati negyedének közelében ma reggel. A hírügynökség tudósítója szerint a városközpontból tüzérségi támadás zaja hallatszik.

Nem tesszük le a fegyvert, megvédjük az országunkat – mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nyilatkozta a közösségi médiában közzétett beszédében, válaszul arra, hogy Moszkva korábban fegyverletételre szólította fel az ukrán hadsereget.

„Ne higgyetek az álhíreknek, még mindig itt vagyok” – hangsúlyozta egy mindössze negyven másodperces felvételen, amelyet a Twitteren hozott nyilvánosságra. A felvételen az ukrán államfő határozottan kijelentette, Kijevben marad. Egyúttal felszólította az ukránokat, hogy védjék meg az orosz ostrom alatt álló fővárost. Az elnökről korábban olyan hírek láttak napvilágot, hogy elhagyta az országot, illetve hogy elrendelte, Ukrajna adja meg magát az oroszoknak.

Forrás: MTI/Maszol


február 26, 2022