• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9714 RON
  • USD4.6645 RON
  • GBP5.8281 RON
  • HUF1.2695 RON
Fotó: Európai Bizottság

Képmutatással vádolják az Európai Bizottságot

Nyílt levélben kérte szerdán a bírák és ügyészek négy szervezete Ursula von der Leyen uniós főbiztost és Didier Reynders igazságügyi biztost, hogy járjanak közben a különnyugdíjak romániai reformjának azonnali felfüggesztéséért. Az aláírók ‘képmutatással és felelőtlenséggel’ vádolják az Európai Bizottságot, amiért az igazságszolgáltatás képviselői helyett a kormánnyal tárgyalt a reformról.

A négy szervezet annak kapcsán foglalt állást, hogy az Európai Bizottság jóváhagyta a különnyugdíjakat szabályozó törvény tervezetének módosításait, amelyeket ezekben a napokban vitat meg döntő házként a képviselőház.

A nyílt levél szerint a különnyugdíjak ‘úgynevezett reformja’ aláássa a romániai igazságszolgáltatás függetlenségét és ellehetetleníti a működését. Az aláírók emlékeztettek arra, hogy az elmúlt egy évben több száz bíró hagyta el a romániai igazságügyet, amelyben jelenleg több mint 1100 betöltetlen állás van. Szerintük a bírák és az ügyészek jogállására irányuló ‘fenyegetések’ csak súlyosbítottak az amúgy is személyzethiánnyal küszködő igazságszolgáltatás helyzetén.

A nyílt levél szerint a kormánykoalíció május 29-én olyan módosító javaslatokat terjesztett be a képviselőházba, amelyek ‘elfogadhatatlan és átláthatatlan módon átírják’ a különnyugdíjakat szabályozó törvény tervezetét. Aláírói emlékeztettek arra, hogy a jogszabályjavaslatnak egy olyan változatát fogadta el idén március 29-én első házként a szenátus, amelyet még kedvezően véleményezett a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM).

A szenátusban elfogadott változathoz képest – a nyílt levél szerint – a képviselőházban ‘alapjaiban fog módosulni’ a bírákat és az ügyészeket megillető nyugdíj összege és változnak a nyugdíjazási feltételeik.

Képviselőink nyilatkozatai szerint a kormány az Európai Bizottsággal egyeztetett ezekről a módosításokról. Ha ez igaz, akkor a kormány és az Európai Bizottság romániai bírák jogállásáról szóló tárgyalásainak ez az átláthatatlan és tisztességtelen módja számunkra elfogadhatatlan, és a Bizottság képmutatását és felelőtlenségét bizonyítja a román igazságszolgáltatással való kapcsolataiban – olvasható az állásfoglalásban.

Aláírói azzal érvelnek, hogy a bírák és az ügyészek szolgálati nyugdíjáról szóló törvény a jogállásuk szerves részét képezi, és ezt az igazságügyi törvények pontosan szabályozzák. ‘Elfogadhatatlannak és botrányosnak tartjuk, hogy az Európai Bizottság (…) a színfalak mögött aktívan tárgyal a politikai pártokkal a bírák és ügyészek jogállásáról.

Felszólítjuk az Európai Bizottságot, hogy vállaljon teljes felelősséget a súlyos humánerőforrás-hiánnyal küzdő igazságszolgáltatás jelenlegi katasztrofális helyzetéért, és azonnal állítsa le ezt az úgynevezett reformot – írta nyílt levelében a négy szervezet, amelyek szerint az igazságszoltatás függetlenségének semmibevételét jelenti, hogy az Európai Bizottság nem konzultált a képviselőikkel a különnyugdíjak szabályozásának tervezett módosításairól.

Forrás: Agerpres


június 7, 2023