• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9241 RON
  • USD4.0620 RON
  • GBP5.7324 RON
  • HUF1.4009 RON

Júniustól zöld utat kaphatnak a magánrendezvények

Az oltás fontosságára hívta fel ismételten a figyelmet a mai kormányülést követően a miniszterelnök.

Florin Cîțu nyilatkozatában közölte, amennyiben a lakosság beoltatja magát a koronavírus ellen, júniustól lehetővé válik a magánrendezvények szervezése. A kormányfő azt is elmondta, hogy tárgyalt a kolozsvári és bukaresti rendezvényszervezőkkel, és megegyeztek abban, hogy olyan eseményeket szerveznek, amelyen kizárólag a már beoltott állampolgárok vehetnek részt. Az esküvői és keresztelői családi eseményekkel kapcsolatban is hangsúlyozta, akkor kerülhet ezekre sor, amikor a lakosság élt az oltáshoz való jogával. Florin Cîțu szerint június elsejéig Romániában 5 millió személyt sikerül immunizálni a koronavírus elleni oltások valamelyikével.

Az éttermek teljes kapacitással való megnyitása egyelőre csak javaslat.

Az éttermek teljes kapacitással való megnyitása a beoltott vendégek előtt egyelőre csak javaslat, amelyet pénteken fog megvitatni a minisztériumközi tanács – jelente3tte ki szerdán a miniszterelnök, hozzátéve, minden ország próbálja motiválni lakosságát a koronavírus elleni oltás felvételére. Florin Cîţutól megkérdezték az újságírók, nem minősülne-e diszkriminációnak az általa kilátásba helyezett intézkedés. Válaszában a kormányfő rámutatott, az éttermek teljes megnyitása a beoltottak előtt egyelőre javaslat, amelyet pénteken tárgyalnak meg az érintett miniszterek.

Florin Cîţu miniszterelnök javaslatot tett arra, hogy azokban az irodákban, amelyekben csak beoltottak dolgoznak, ne legyen kötelező a védőmaszk viselése.

Erről is mai sajtótájékoztatóján beszélt a kormányfő, amikor arról kérdezték, milyen ösztönző intézkedéseket terveznek bevezetni a koronavírus elleni oltási kampány felpörgetése érdekében. “A legjobb ösztönzés a normalitáshoz való visszatérés, a maszk nélküli élet, amelyben szabadon mozoghatunk, bármikor, bármerre – fogalmazott. Hozzátette, miután az oltási kampány keretében lehetővé tették a cégek számára, hogy saját székhelyükön immunizálják alkalmazottaikat, előterjesztett egy olyan javaslatot, miszerint azokban a céghelyiségekben, irodákban, amelyekben csak beoltottak dogoznak, megszüntetik a maszkviselési kötelezettséget. A javaslatot még meg kell vitatnia a minisztériumközi tanácsnak, és amennyiben zöld utat kap, június 1-jétől alkalmaznák. A miniszterelnök azt is leszögezte, ha a beoltottak száma nem éri el az 5 milliót június 1-jéig, nem szüntetik meg a korlátozásokat.

Forrás: Europa FM/Agerpresmájus 5, 2021