• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9700 RON
  • USD4.5781 RON
  • GBP5.8914 RON
  • HUF1.2701 RON

Június 30-ig változatlan marad a betegek után járó pontértékek

A Román Orvosi Kamara (CMR) elnöke csütörtökön bejelentette, hogy a döntéshozókkal lezajlott tárgyalások eredményeként az egészségügyi alapellátásban és a járóbeteg-szakellátásban a szolgáltatásokért járó pontértékek 2024. június 30-áig nem változnak, a 2023 utolsó negyedévére megszabott szinten maradnak.

Daniel Coriu sajtótájékoztatón beszélt erről, hozzátéve, hogy az egy napos kórházi beutalás terén is maradtak a korábbi keretszerződésben megszabott 2 órás vizsgálatnál, nem emelték 3 órásra, lehetővé téve, hogy a szakorvos több pácienst lásson el egy nap alatt.

Az újságírók azon kérdésére, hogy aláírtak-e egyezményt ezekről, Coriu azt mondta, hogy nem írtak alá semmit, mert az egyeztetések online zajlottak, de várják a jegyzőkönyvet az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól (CNAS).

Befagyasztott vagy elhalasztott konfliktusnak nevezte a járóbeteg rendelőkben dolgozó orvosok szakmai egyesületének elnöke azt, hogy június 30-ig változatlan marad a betegek után járó pont értéke, amit a családorvosok és a járóbeteg rendelőkben dolgozó szakorvosok kapnak.

Cosmin Alexandrescu hangsúlyozta: az orvosoknak előre kell látniuk jövedelmeiket, hiszen nem tudják a zsebükből elővenni az echográfiát végző gép 13, vagy az endoszkóp 100 ezer eurós árát, hanem bankkölcsönhöz kell folyamodjanak. Az érdekképviselet szerint az Országos Egészségbiztosító Pénztár részéről bizonyos nyitást tapasztaltak.

Megállapodtak, hogy a jövő héten megkezdik a munkacsoportok a tevékenységüket az új keretszerződés kidolgozása és a jelenlegi hiányosságok kiigazítása érdekében. A Romániai Orvosi Kamara elnöke, Daniel Coriu korábban bejelentette: megállapodtak a döntéshozókkal, hogy a tavalyi utolsó negyedévi szinten maradnak az orvosi szolgáltatások díjszabásai.

Háziorvosok és a járóbeteg-szakellátásban dolgozó orvosok.

Háziorvosok és a járóbeteg-szakellátásban dolgozó orvosok szerdán az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS) bukaresti székhelye előtt tüntettek. Az orvosok a szolgáltatásaikért járó pontértékek tervezett csökkentése ellen tiltakoznak. Hasonló tüntetések zajlottak a héten az ország más megyéiben is.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által múlt héten közvitára bocsátott dokumentum szerint az egészségügyi alapellátásban a fejenkénti díjat 7,7 lejben, a szolgáltatásonkénti pont értékét 6,2 lejben, a járóbeteg-szakellátásban pedig a szolgáltatásonkénti pont értékét 3,3 lejben szabták meg.

A háziorvosok leszögezték, a pontértékcsökkentés, az adóügyi módosítások és a megnövekedett infláció hatására akár 50

Forrás: Rador/Bukaresti Rádió/Agerpres


január 19, 2024