• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9765 RON
  • USD4.6373 RON
  • GBP5.8018 RON
  • HUF1.2662 RON

Joe Biden hivatalosan is átvette elnöki hatáskörét

Beiktatását követően az Amerikai Egyesült Államok elnöke, Joe Biden hivatalosan is átvette elnöki hatáskörét. Az új elnök tartotta magát a kampányban tett ígéretéhez, és  érvénytelenítette Donald Trump legvitatottabb elnöki határozatait.

Kifejtette, az Egyesült Államok nemzetközi téren megerősíti kapcsolatait szövetségeseivel, és érvénytelenítette is a Párizsi Klímaegyezményből való kilépésre vonatkozó határozatot, valamint hivatalos levélben értesítette nemzetközi partnereit, hogy az Amerikai Egyesült Államok 30 napon belül újra csatlakozik a klímaegyezmény aláíróihóz. Joe Biden ugyanakkor visszavonta az Egészségügyi Világszervezetből való  kilépésre vonatkozó határozatot, és feloldotta az egyes, többnyire muzulmán országok állampolgárainak beutázását tiltó rendeletet is. Tegnap Joe Bieden 17 elnöki rendeletet írt alá, köztük a mexikói határon épülő fal munkálatainak felfüggesztésére vonatkozót is.

Pozitív visszhangja volt a nagyvilágban Joe Biden beiktatásának. Több ország vezetője gratulált az Egyesült Államok új elnökének és Kamala Harris alelnöknek. 

Az Európai Parlament elnöke, David Sassoli, közleményében azt hangsúlyozta, hogy az új amerikai vezetés egy új korszak kezdetét jelzi a transzatlanti kapcsolatokban.

Boris Johnson brit kormányfő azt írta, hogy az Egyesült Államok vezetése elengedhetetlen olyan ügyekben, amelyek mindenki számára fontosak, a klímaváltozástól a koronavírus-járványig.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök gratuláló videoüzenetében arra kérte az új amerikai elnököt, hogy erősítse meg az Izrael és az Egyesült Államok közötti szövetséget annak érdekében, hogy együttes erővel tudjanak fellépni az olyan közös kihívásokkal szemben, mint például az iráni fenyegetés, illetve azzal a céllal, hogy még tovább bővítsék a békét Izrael és az arab világ között.

Ferenc pápa is üzent Joe Bidennek a beiktatás után. A katolikus egyházfő ebben azt tudatta, imádkozik azért, hogy az új amerikai elnök megbékélést hozzon az Egyesült Államokban és az egész világon.

Klaus Iohannis államfő is gratulált Joe Bidennek és Kamala Harrisnek az Amerikai Egyesült Államok elnökévé, illetve alelnökévé történt beiktatásuk alkalmából.

Twitter-üzenetében a román államfő kifejtette azon meggyőződését, hogy közösen folytatni fogják a két ország közötti stratégiai partnerség fejlesztését és elmélyítését, valamint a transzatlanti értékek szellemében való munkát. Gratuláló üzenetet fogalmazott meg Anca Dragu, a Szenátus elnöke, Dan Barna miniszterelnök-helyettes, illetve Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt elnöke is. Az Egyesült Államok 46. elnöke, Joe Biden szerdán tette le a hivatali esküt. Előtte beiktatták hivatalába Kamala Harris alelnököt is.

Forrás: RRA


január 21, 2021