• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9714 RON
  • USD4.6645 RON
  • GBP5.8281 RON
  • HUF1.2695 RON
Fotó: Sanitas

Japán sztrájkba léptek az egészségügyi alkalmazottak

Több mint 400 egészségügyi intézmény alkalmazottjai léptek japán sztrájkba csütörtökön – nyilatkozta az AGERPRES-nek a bukaresti Sanitas elnöke. Viorel Huşanu közlése szerint országosan az egészségügyi szakszervezet 200 ezer tagjából több mint 80 ezren támogatták aláírásukkal az általános sztrájk kirobbantását június 15. után.

A szakszervezeti vezető emlékeztetett arra, hogy csütörtöki ülésén a kormány egy sürgősségi rendelettel a hatályban lévő bértörvényben 2022-re előirányzott szintre emeli az egészségügyi alkalmazottak több kategóriájának (többek között az ápolók és a beteghordozók) fizetését. Hangsúlyozta azonban, hogy a Sanitas szerint ez az intézkedés nem elegendő. ‘Amíg nem emelik meg valamennyi egészségügyi alkalmazott fizetését, tartjuk magunkat a tiltakozó akció eredeti menetrendjéhez, beleértve az általános sztrájkot is’ – jelentette ki Huşanu.

A szakszervezeti vezető szerint az egészségügyben továbbra is nagyon alacsony a kisegítő személyzet bére. Példaként említette, hogy a főváros egyik legnagyobb kórházának az ápolási igazgatója nettó 2982 lejes fizetést kap.

Elmondta azt is, hogy a Sanitas szakszervezet tagjainak a japán sztrájkja június 15-ig tart, ezután döntenek a további tiltakozó akciókról. ‘Ha addig nem rendeződnek a követeléseink, akkor (…) kétórás figyelmeztető sztrájkot tartunk, (…) majd az általános sztrájk következik’ – figyelmeztett Huşanu.

A Sanitas kedden közölte, hogy japán sztrájkba kezdenek szerdán az egészségügyi szakszervezeteknek a kórházakban és a szociális ellátásban dolgozó tagjai. A munkabeszüntetés nélkül zajló tiltakozó akció során a résztvevők SANITAS feliratú karszalagot vagy kitűzőt fognak viselni.

Közleményük szerint a japán sztrájk a döntéshozókkal folytatott tárgyalások idején is, a követeléseik teljesítéséig tartani fog. A tárgyalások kudarca esetén a szakszervezeti szövetség országos tanácsa dönt a további lépésekről.

Az egészségügyi szakszervezetek követelik a versenyvizsgák kiírását a befagyasztott állásokra, vakációs utalványokat, a 2017/153-as törvény maradéktalan gyakorlatba ültetését mindkét ágazat összes alkalmazottja számára, illetve azt, hogy a pótlékok, az ügyeletért járó juttatások és élelmiszerutalványok összegeinek kiszámításakor a jelenlegi munkabér összegét vegyék alapul. Követelik továbbá az egészségügyi és szociális ellátási intézmények korrekt és megfelelő finanszírozását és a kollektív munkaszerződés megkötését mindkét ágazatban.

Forrás: Agerpres


június 8, 2023