• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9765 RON
  • USD4.6373 RON
  • GBP5.8018 RON
  • HUF1.2662 RON

Ismét nekiesnek a fáknak Marosvásárhelyen?

Közvitát tartottak kedden, Marosvásárhelyen, a megyeszékhely területén tervezett fakivágásokról.

A közterületeken, a magán- és jogi személyek tulajdonába tartozó területeken alkalmazandó fakivágások és faültetések megvitatására került sor kedd délután 1 órától a Mihai Eminescu Művelődési Ház nagytermében.

15280979_370294083308298_1390456315_nMarosvásárhely Polgármesteri Hivatala meghívta a szakintézmények képviselőit, továbbá azokat, akik ezen a területen folytatnak tevékenységet, a tulajdonosi társulások képviselőit, illetve minden érdeklődőt, hogy javaslataikkal és ajánlataikkal járuljanak hozzá a programok lebonyolításához. A vágásokat és ültetéseket tartalmazó táblázat a polgármesteri hivatal székhelyén, illetve az intézmény honlapján tekinthető meg.

Rádiónk is jelen volt a fakivágásokról tartott közvitán, rövid összeállítást hallhatnak. Kollégánk a közvita előtt és után is készített interjúkat, hogy élesebben kirajzolódjanak a jelenlévők céljai, és, hogy ezek megértésre találtak-e az ülés során.

Szakács László ökológus, a civil bizottság egyik képviselője megfogalmazta rádiónknak is elégedetlenségének fő okát, amely abban nyilvánul meg, hogy az újra alakult tanács után, a civil szervezet mellőzve érzi magát. „Azóta nem hívtak minket egyetlen ülésre sem, noha nem volt visszavonva a civil szféra részéről a küldetésünk, ugyanakkor arról sem értesítettek, hogy nem vagyunk tagok a bizottságban. A találkozón ezt a problémát is fel szeretném hozni.” – nyilatkozta Szakács László ökológus. Továbbá azt is kifejtette, hogy egy városban nagyon nehéz karban tartani a zöldövezetet, kompromisszumos megoldásokat kellene találni, mert olyan döntés nem tud születni, hogy minden kérésnek megfeleljen.

A közvita előtt két másik magánszemélyt is megkérdeztünk, akik ezzel az üggyel kapcsolatban kérdéseiket fogalmazták meg rádiónknak, miszerint nem világos számukra, hogy konkrétan mely fák lennének azok, amiket metszeni, vagy vágni szeretnének a szakemberek. Elmondásuk szerint, a polgármesteri hivatal által közölt listán utca címek, és fa faj elnevezések jelennek meg: „de ha kimegyek az egyik utcába, én nem tudom eldönteni, melyik fáról van szó, nincsenek megjelölve, és ha ezt így végiggondolom, akkor tárgytalan ez a vita, mert nem tudjuk, hogy miről beszélünk.” – nyilatkozta az egyik résztvevő.

Végezetül, a közvitán elhangzottak összefoglalásaként, elsőként Szakács László ökológus, a civil bizottság egyik képviselőjét kérdeztük, mondja el véleményét az ülésen elhangzottakról. „Mindenképp nem lepett meg a hangulat sem, ez a szokásos hivatal dicsőítés, és sajnos ezt kell mondanom, hogy az embereket nem érdekli a város, a zöldövezet, ugyanis a teremben nagyon kevesen voltak azok, akik nem a favágás mellett érveltek.” – nyilatkozta Szakács László ökológus.

Egy ipari alpinista véleményét is sikerült kicsikarni, aki elsőként azért nem akart nyilatkozni, mert így is nagyon sokat szidják, munkájából kifolyólag. „Én is szoktam nyírni a fákat. Itt az a gond az ökológusokkal, a környezetvédőkkel, hogy tavasszal, mikor megnyíródnak a fák, akkor elégedetlenkednek a látvánnyal, mert csúfak, de június, júliusban, egy szót nem lehet hallani. Meg egy baleset után, kidől egy fa, összetör egy autót, vagy gyerekek halnak meg, mert volt rá példa, akkor mindenki el van húzódva.” – nyilatkozta.

Buda István, az egyik lakóközösség elnöke az ésszerű fakivágásokat támogatja, továbbá elégedetlen volt a közvita eredményességét illetően. „A mi tanácsosaink, eleget járnak külföldre, de nem ragad rájuk semmi. A fejlett országokban, gyönyörű, magas, színes fák ékesítik a várost, nem úgy, mint nálunk.” – nyilatkozta többek közt Buda István.

Az helyszíni összeállítást Magyari Izabella készítette.



december 1, 2016