• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9764 RON
  • USD4.6500 RON
  • GBP5.8180 RON
  • HUF1.2774 RON
Fotók: Körtesi Sándor

Ismét kitakarítottuk a Maros-partot!

500 önkéntes 10 kilométeres partszakaszon mintegy 10 tonna szemetet gyűjtött a Marosvásárhelyi Rádió Közösen kitakarítjuk elnevezésű akciója keretében.

A Maros marosvásárhelyi szakaszán, a Hétfáktól a szentkirályi gátig a legváltozatosabb hulladéktípusokkal találkoztak hallgatóink valamint a partnerintézmények és -cégek tagjai. A leggyakoribb pillepacktól a laminált padló- és linóleumdarabokon át a személygépkocsi üzemanyagtartályig minden volt a vízparton. Az önkéntesek egy része a szárazföldről, másik része kajakokon a vízből szedte zsákszámra a szemetet.

A nyolc évvel ezelőtt indított kezdeményezés célja a takarítás mellett a környezettudatos életmódra való nevelés, évről évre bővül az a csapat, amelyet foglalkoztat a szűkebb környezetünk tisztasága – mondja Szász Attila, a Közösen kitakarítjuk ötletgazdája, a Marosvásárhelyi Rádió főszerkesztője.

Kevés az a személy, aki a Maros parton eldobja a szemetet és eljön erre az akcióra, pedig a fő cél nem az lenne, hogy más szemetét gyűjtsük össze, hanem hogy neveljük az embereket arra, hogy éljenek környezettudatosabb életet, fogalmazott az Ecolect Maros Fejlesztési Társulás ügyvezető igazgatója.

A Közösen kitakarítjuk! eseményen már több ízben részt vett Soós Zoltán, Marosvásárhely polgármestere, aki úgy vélekedik, hogy a legtöbb szemetet a folyó hozza, viszont a jövőben ezzel kapcsolatban is ki szeretnének dolgozni egy megoldást. Az elöljáró továbbá beszélt a kerelőszentpáli hulladék-rendező építéséről, illetve arról, hogy mikor lehet végre mindenhol Marosvásárhelyen szelektív hulladékgyűjtés.

Marosvásárhely az elmúlt három évben egyre tisztább lehet, persze még van, ahova fejlődni, illetve az említett időperiódusban voltak úgynevezett rövidzárlatok is, amikor nem működött a hulladékelszállítás, mondta Frunda Csenge, a marosvásárhelyi RMDSZ frakcióvezetője.

 

A Maros partján található egy barakk, ahonnan a Közösen kitakarítjuk! keretében szintén elhordták a szemetet. Több évtizedig egy ember élt ott, aki tavaly eltávozott az élők sorából, most, hogy elkerült onnan a szemét, elkezdődhet egy fertőtlenítés és a cél az, hogy egy közösségi teret alakítsunk ott ki, ahol például piknikezni lehet, mondta Fekete Zsolt, „Lovacska”.

A Maros partban hatalmas turisztikai potenciál van, hiszen a városba látogató személyeknek többet kell tudni nyújtani, mint egy szép épület, szükség van a szabadidős programokra, ezt tudja biztosítani a Maros part, nyomatékosította Dana Matic, a Visit Maros munkatársa.

A Közösen kitakarítjuk esemény részvevőivel beszélgettünk.



április 20, 2024