• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9761 RON
  • USD4.6567 RON
  • GBP5.7878 RON
  • HUF1.2649 RON

Ismertették a június elsejétől életbe lépő lazításokat

Ötszázról ezerre nő június 1-jétől a résztvevők megengedett maximális létszáma a szabadtéri kulturális, művészeti és szórakoztató rendezvények esetében – jelentette be Florin Cîţu miniszterelnök, miután a kormány határozatot fogadott el a június 1-jétől hatályba lépő lazító intézkedésekről.

A kormányfő rámutatott, az előírás abban az esetben érvényes, ha a rendezvényen részt vevők be vannak oltva, átestek a betegségen, vagy negatív a koronavírustesztjük. A keresztelők, esküvők és más magánrendezvények kültéren legtöbb 70, zárt térben legtöbb 50 személy részvételével szervezhetők meg.

A sporteseményeken a stadionok befogadóképességének egynegyede tölthető be, ennél többen csak akkor lehetnek, ha mindenki be van oltva, vagy negatív teszteredménnyel rendelkezik. A miniszterelnök hozzátette: a stadionok bejáratánál oltóközpontokat működtetnek majd, aki beoltatja megát, bemehet az eseményre.

A beltéri kulturális, tudományos és művészeti eseményeken 50-ről 70-re emelték a résztvevők maximális számát, akik – amennyiben be vannak oltva – akár az előadóterem teljes kapacitását igénybe vehetik.

A kormányfő elmondta: kapacitásuk felével megnyithatnak a beltéri játszóházak, amennyiben a gyerekeket kísérő felnőttek igazolni tudják, hogy be vannak oltva, vagy átestek a betegségen. A fitnesztermek kapacitásuk 70 százalékával üzemelhetnek, de ez esetben sincs létszámkorlátozás, ha minden jelenlévő be van oltva. A fedett uszodák kapacitásuk 70 százalékával nyithatnak.

Az éttermek belterei kapacitásuk 70 százalékával működhetnek (vagy ennél többel, ha a jelenlévők valamennyien be vannak oltva), a tengerparti szállodák esetében a maximális kihasználtságot 70-ről 85 százalékra emelték. Reggel 5 és éjfél között kapacitásuk felével ismét kinyithatnak a bárok, klubok, diszkók és játéktermek, kizárólag beoltott személyek számára. A játéktermek kihasználtsága kapacitásuk 50%-áról 70%-ra nőtt – sorolta Cîţu.

Az ötvennél több személy részvételével zajló beltéri magánrendezvények esetében a szervező felelőssége gondoskodni arról, hogy csak olyan személyek vegyenek részt ezeken, akik be vannak oltva koronavírus ellen – jelentette ki a csütörtöki kormányülést követően Raed Arafat.

A katasztrófavédelmi főigazgatóság (DSU) vezetője rámutatott, amennyiben a magánrendezvények szervezői úgy döntenek, hogy a beltéri rendezvények esetében maximálisként megszabott ötvenes létszámon felül is hívnak meg vendégeket, meg kell bizonyosodniuk arról, hogy valamennyi vendégük megkapta a vakcinát, és ezt oltási igazolvánnyal bizonyítani is tudja.

A létszámkorlátozás nélkül megtartott más rendezvények esetében is a szervezőnek kell gondoskodnia arról, hogy csak a beoltottak belépését engedélyezzék. A hatóságok szúrópróbaszerűen ellenőrzéseket végezhetnek – tette hozzá.

A kormány határozatot fogadott el csütörtökön a június 1-jétől hatályba lépő lazító intézkedésekről. Az egyik döntés értelmében a magánrendezvények (esküvők, keresztelők stb.) beltérben legtöbb 50, kültérben legtöbb 70 személy részvételével szervezhetők meg. A résztvevők száma ennél nagyobb is lehet, ha valamennyien be vannak oltva koronavírus ellen – közölte az ülés után Florin Cîţu miniszterelnök.

 Június elsejétől nem kötelező a munkahelyi maszkviselés a beoltott alkalmazottak számára, ha legtöbb öten tartózkodnak egy irodában – jelentette be a kormány csütörtöki ülését követően a miniszterelnök.

Florin Cîţu a Victoria-palotában elmondta azt is, hogy június 1-jétől enyhítenek az országba való beutazási feltételeken. Az egyik döntés szerint nem kell karanténba vonulniuk a sárga zónából érkezőknek, amennyiben átestek a betegségen, és legkevesebb 14, legtöbb 90 nap telt a fertőzés igazolása óta. Továbbá mentesülnek a karanténkötelezettség alól a háromévesnél kisebb gyerekek (esetükben nincs szükség negatív PCR-teszteredményre sem), a 3 és 16 év közötti gyerekek, amennyiben negatív a koronavírustesztjük, és azok a személyek, akik három napnál rövidebb ideig tartózkodnak Romániában. Utóbbiaknak szintén fel kell mutatniuk egy negatív koronavírusteszt-eredményt.

A miniszterelnök szerint az újabb lazító intézkedések azt bizonyítják, hogy ‘hasznos és megéri’ felvenni a koronavírus elleni oltást.

Forrás: Agerpres


május 28, 2021