• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9765 RON
  • USD4.6373 RON
  • GBP5.8018 RON
  • HUF1.2662 RON
Fotó: AFP/Atta Kenare

Irán támadást indított Izrael ellen

Irán több tucat ballisztikus rakétát is indított Izrael ellen, melyek tizenkét perc alatt érnek el célpontjaikhoz, s ezek nyomán légiriadó volt az ország azon településein, melyek felé tartottak, de földet érésük előtt a légvédelem ellenrakétái elfogták a lövedékeket.

Az Umm al Fahem nevű arab faluban sérülést okozott egy lezuhanó rakétatöredék, és a Negev–sivatag egyik beduin falvában is súlyosan megsebesült egy tízéves kisfiú egy ilyen alkatrész miatt, de más kárról vagy sérülésről nem számoltak be. Az Egyesült Államok hadserege ugyanakkor Izrael határain kívül elfogott több tucat kamikaze drónt és robotrepülőgépet, s Jordánia katonai repülőgépei is részt vettek a drónok elcsípésében. Egy meg nem nevezett vezető tisztviselő azt nyilatkozta a 12-es televíziónak, hogy Izrael jelentős választ ad majd az iráni támadásra.

A lehető legnagyobb önmérsékletre szólított fel minden érintettet az egyiptomi külügyminisztérium ma azt követően, hogy Irán drónokat indított Izrael ellen.

Az egyiptomi tárca közleménye szerint az iráni-izraeli feszültség kiéleződése nem más, mint amire Kairó ismételten figyelmeztetett: a gázai övezeti izraeli hadműveletek és a térségben folyó provokatív katonai lépések következménye.

Az Európai Unió határozottan elítéli az Irán elleni tegnap esti elfogadhatatlan dróntámadást – írta az X közösségi portálon Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, bírálva a „példa nélküli eszkalációt” és „a regionális biztonságra leselkedő súlyos fenyegetést”.

Amerikai erők segítettek Izraelnek lelőni az iráni drónok és rakéták csaknem mindegyikét – közölte mára virradóra Joe Biden amerikai elnök, miután Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel egyeztetett telefonon.

Joe Biden határozottan elítélte az iráni támadást, egyben megerősítette az Egyesült Államok sziklaszilárd elkötelezettségét Izrael biztonsága mellett. Közölte azt is, hogy ma össze fogja hívni a hét legfejlettebb ipari ország (G7) tanácskozását egy egységes diplomáciai válasz kidolgozására. Továbbá Joe Biden elmondta, hogy a Benjamin Netanjahuval folytatott beszélgetésében kiemelte: Izrael „tanúbizonyságát adta figyelemre méltó képességének, hogy megvédje magát és meg is birkózzon párját ritkító támadásokkal”.

Az amerikai elnök beszélt arról is, hogy az iráni támadás idején nem látták jelét a közel-keleti térségben állomásozó amerikai csapatok, illetve létesítmények elleni támadásoknak. Daniel Hagari, az izraeli hadsereg szóvivője mára virradóra közölte, hogy Irán több mint 200 drónt, illetve rakétát lőtt ki Izrael ellen szombat éjszaka óta. Az akció válaszlépés volt Irán damaszkuszi konzulátusa ellen két hete végrehajtott – Izraelnek tulajdonított – légicsapásra, amelyben 12-en vesztették életüket.

Az Izrael elleni iráni támadások nyomán megerősíti közel-keleti jelenlétét a brit királyi légierő.

A londoni védelmi minisztérium ma hajnali tájékoztatása szerint a kormány több harci, illetve légi üzemanyag-utántöltő repülőgéppel egészítette ki a térségben tevékenykedő brit királyi légierő kontingenst. Ezek a gépek az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet ellen Irakban és Szíriában zajló, Operation Shader nevű brit hadművelethez nyújtanak segítséget, emellett azonban kérés esetén, jelenlegi műveleti hatósugarukon belül részt vesznek légi támadóeszközök elfogásában is – fogalmazott mai közleményében a brit védelmi tárca.

A minisztérium hangsúlyozta: a megnövekedett iráni fenyegetés és a közel-keleti eszkaláció ugyancsak növekvő kockázata miatt a brit kormány térségi partnereivel együtt az eszkaláció megállításán és a további támadások megelőzésén dolgozik. Rishi Sunak brit miniszterelnök nem sokkal a védelmi tárca tájékoztatása előtt, a Downing Street által ismertetett nyilatkozatában közölte, hogy „a lehető legerőteljesebb módon” elítéli az iráni rezsim Izrael elleni felelőtlen támadását.

Az Egyesült Államok nem törekszik konfliktusra Iránnal, de nem habozik megvédeni csapatait a Közel-Keleten és támogatni fogja Izraelt – jelentette ki tegnap késő este Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter.

A védelmi tárca vezetője hangoztatta: Washington elítéli Irán „vakmerő és példátlan támadásait” Izrael ellen, és felszólította Teheránt és támogatóit a térségben, hogy tartózkodjanak a jövőbeni csapásoktól, és ne törekedjenek a feszült helyzet kiterjesztésére.

Románia határozottan elítéli Irán Izrael elleni támadását, és a konfliktus eszkalálódásának elkerülésére szólít fel a térségben – közölte ma az X közösségimédia-platformon az államfő.

‘Teljes mértékben szolidárisak vagyunk az izraeli néppel ezekben a nehéz időkben’ – írta bejegyzésében Klaus Iohannis.

Forrás: MTI/Agerpres


április 14, 2024