• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9751 RON
  • USD4.5879 RON
  • GBP5.8059 RON
  • HUF1.2827 RON

Iohannis: átmeneti kormány kell

Klaus Iohannis szerint a bizalmatlansági indítvány után egy átmeneti kormányra van szüksége az országnak.

Erről a Nemzeti Liberális Párt északkeleti régiójának ülésén, Jászvásáron beszélt az újrázni készülő államfő, aki kortes beszédet mondott a liberálisok előtt, hatékony és jóindulatú részvételre buzdítva őket. Azt mondta, a szociáldemokrata kormány megbuktatása után újra kell építeni az országot, és ő maga hajlandó vezetni ezt a munkát. Kijelentette, a Nemzeti Liberális Párt feladata lesz „tökéletesen megszervezni” a következő választásokat és kidolgozni a jövő évi költségvetést, amelyet követően meg kell teremteni a ‘normális Romániát’.

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök a Magyar Ifjúsági Szervezet Püspökfürdőn tartott akadémiáján azt mondta, ő maga a jó kormányzást nem látja lehetségesnek a mostani csapattal.

Ezért azt javasolta a politikai beszélgetéseken az ellenzéknek, , hogy a bizalmatlansági indítványt követően álljon fel egy olyan kormány, amelynek a következő egy évben, a 2020 végi parlamenti választásokig kizárólag az lesz a feladata, hogy tisztességesen adminisztrálja az országot, tisztességesen megszervezze a választásokat, és hogy ne engedje azt, hogy a közadósság, a költségvetési deficit elszálljon. Kelemen Hunor szerint egy olyan kormányra van most szüksége az országnak, amely nem fog bele semmiféle reformba. Kijelentette: 2020 után azonban meg kell állapítani azt a négy-öt prioritást, amelyek fontosak az állampolgárok számára, és el kellene kezdeni végre hosszú távon építkezni.

A „Románia újjáépítéséhez sürgősen meneszteni kell a Dăncilă-kormányt” című dokumentumról csütörtökön szavaz a parlament.

A bizalmatlansági indítványt 237 honatya írta alá, a kezdeményezés akkor lesz sikeres, ha 233-an megszavazzák. A Nemzeti Liberális Párt, a Mentsétek meg Romániát Szövetség, a Népi Mozgalom Párt, a Pro Romania párt, a kormánykoalícióból augusztusban kilépett Liberálisok és Demokraták Szövetsége, és az RMDSZ testületileg aláírta, de a nemzeti kisebbségek, a függetlenek, sőt a kormányon lévő Szociáldemokrata Párt soraiból is vannak, akik ellátták kézjegyükkel az indítványt.  Az ellenzék eddig minden parlamenti ülésszakban kísérletet tett a kormánybuktatásra, de most először fordult elő, hogy egy ilyen kezdeményezést több törvényhozó támogatott kézjegyével, mint amennyi a kormány megbuktatásához szükséges. Ennek ellenére nem vehető biztosra a Dăncilă kormány bukása, hiszen ez azon múlik, hogy annak megvitatásakor jelen lesz-e, illetve megszavazza-e az indítványt a törvényhozók több mint 50 százaléka.


október 5, 2019