• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9761 RON
  • USD4.6567 RON
  • GBP5.7878 RON
  • HUF1.2649 RON

Iohannis: A romániaiaknak nem kell télen fagyoskodniuk

Klaus Iohannis tegnap az ENSZ közgyűlésén kijelentette, hogy az ukrajnai háborúnak globális következményei vannak, és hangsúlyozta, hogy Románia továbbra is támogatni fogja a szomszédos országot.

Az államfő szerint az ukrajnai háború következményeinek valamennyi államot kellene foglalkoztatnia, függetlenül attól, hogy milyen távol vannak a konfliktustól. Hangsúlyozta, hogy egy szuverén ország elleni katonai agressziónak nincs létjogosultsága. Kijelentette, hogy Bukarest továbbra is támogatni fogja a szomszédos országot. Emlékeztetett arra, hogy a háború kezdetétől több mint 2,3 millió ukrán állampolgár lépte át Románia határait.

A román kormány segítséget nyújtott azoknak, akik úgy döntöttek, hogy Romániában maradnak. Emellett létrehozott egy logisztikai központot az Ukrajnának szánt nemzetközi humanitárius segélyek célba juttatására. ‘Támogatásunk nem áll meg itt’ – szögezte le az államfő. A Klaus Iohannis által vezetett román küldöttség tegnap és ma vesz részt az ENSZ 77-ik közgyűlésén New Yorkban. A delegáció tagja többek között Bogdan Aurescu külügyminiszter és a washingtoni román nagykövet, Andrei Muraru is.

A dolog egyszerű: meg kell szüntessük az energiapazarlást – jelentette ki tegnap Klaus Iohannis. Az államfő azt is mondta, hogy a romániaiaknak nem kell télen fagyoskodniuk, és senki sem fogja lekapcsolni a villanyt.

“Úgy gondolom, hogy egy ilyen energiaválság idején spórolni kell. A dolog egyszerű: meg kell szüntessük az energiapazarlást” – jelentette ki Klaus Iohannis államfő tegnap este New Yorkban. Arra a kérdésre, hogy ő maga hogyan spórol, az államelnök kifejtette, alacsonyabbra lehet állítani a hőfokot arra az időre, amíg nem vagyunk otthon, valamint le lehet kapcsolni a villanyt azokban a helyiségekben, amelyekben nem tartózkodunk, a nem használt elektronikai eszközöket pedig ki lehet húzni az árramforrásból. “Nem akarjuk, hogy a romániaiak hidegben üljenek, és ez nem is fog megtörténni, és nem fogják elvenni a villanyt sem, de az egy természetes, helyes dolog, ha szolidaritásból spórolni kezdünk ott, ahol tudunk – tette hozzá az államfő.

Az államfő szerint nem lesz élelmiszerválság Romániában, de egyes élelmiszerek drágulása sajnos lehetséges.

Az ENSZ közgyűlésén résztvevő államfő újságírói kérdésre elmondta, a kormánynak nagyon keményen kell dolgoznia azon, hogy a romániai polgárok számára megfizethető szinten tartsa az árakat. ‘Tisztában kell lennünk azzal, hogy ez az élelmiszerválság először a legszegényebb országokat fogja sújtani, és onnantól kezdve a válságnak nagyon komoly következményei lehetnek számunkra is. (…) Nem lesz élelmiszerválság Romániában, nem lesz szükség az élelmiszer-adagok bevezetésére, de a kormánynak nagyon keményen kell dolgoznia azon, hogy az árakat olyan szinten tartsa, amelyet a románok megengedhetnek maguknak’ – fejtette ki Iohannis.

Forrás: Agerpres


szeptember 21, 2022