• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9756 RON
  • USD4.6134 RON
  • GBP5.7832 RON
  • HUF1.2824 RON
Fotó: Török Etele

Idén is átadták az Orbán Balázs-díjakat

Maros, Hargita és Kovászna megye tanácsa immáron 14. alkalommal adományozza oda az Orbán Balázs díjat a három megye egy-egy jeles személyiségének, ezzel ismerve el a nemzeti hitvallásukat és példamutató munkásságukat.

A díjátadó minden évben a Székelyföld Napok kiemelkedő mozzanata is. Nincs ez másként a 2023 október 5-15-e között zajló XIV. Székelyföld Napok esetében sem, amit a három megye tanácsa és a hozzájuk tartozó kulturális intézmények szerveznek meg. Az ünnepélyes díjátadóra október 1-én került sor Marosvásárhelyen, a Kultúrpalotában.

Székelyföldön szerencsére nem kell lámpással keresni a tehetséges embereket, akik értéket teremtenek, akiket a közösségük elismer és akik tovább éltetik a hagyományos szakmák patináját, fogalmazott Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, aki arra is rámutatott, hogy Szőke Tibor, aki Kovászna megyéből kapta idén az Orbán Balázs díjat, munkáit szerte az országban ismerik és elismerik.

Szőke Tibor, kádármester már fél évszázada van a pályán. A szorgos munkája mellett tanította is a következő hordókészítőket, akik közül sajnos kevesen maradtak a pályán, annak ellenére is, hogy éves szinten több száz iskolás látogatja meg. Az Orbán Balázs díjat kapott elismert szakember szerint a legtöbben inkább hobbiszinten élnek hordókészítéssel és nem életpályának tartják ezt, pedig egy jó szakember mindig megkapja a neki járó elismerést, ez már az átadás pillanatában leolvasható a megrendelő arcáról.

Az elődjeink szakmájának tovább örökítése egy nemes feladat, amelynek megvan a maga szépsége. Bár megélni meglehet belőlük, meggazdagodni anyagi értelemben nem, viszont a megélt történetek által a mesteremberek egy olyan vagyonra tesznek szert, amely kevés személynek adatik meg, fogalmazott Barti Tihamér, Hargita Megye Tanácsának alelnöke.

Az idei Székelyföldi Napok szlogenje a „Jövőnk a kultúra”. A kultúra, ami nélkül nemhogy jövőnk, hanem jelenünk sem lenne. Éppen ezért kell támogatni és tisztelni azokat a személyeket, akik ezen a területen dolgoznak, akik vállalják azt a feladatot, hogy továbbadják, megismertetik szélesebb körrel az erdélyi, székelyföldi színes kultúrát, fogalmazott Péter Ferenc, Maros Megye Tanácsának elnöke.

A néprajz az a terület, amelyik képes megismertetni falvak történetét, szokásait, táncait és énekeit az emberekkel. Ezeknek a kutatása egy soha ki nem merülő tárház, amit számos pontból meglehet közelíteni. Dr. Barabás László, néprajzkutató főiskolai tanár, Maros megye idei Orbán Balázs díjas néprajzkutató már számos könyvet írt Székelyföld bemutatásával, mintegy 50 tábort szervezett, most pedig egy új projekten dolgozik, amelyről beszélt is rádiónknak a díjátvételt követően.

Marosvásárhelyi Rádió/Nagy-Bodó Szilárd



október 11, 2023