• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9756 RON
  • USD4.5772 RON
  • GBP5.7994 RON
  • HUF1.2896 RON

Hétvégén huszonnyolc lovas áll rajthoz a 4. Székely Vágtán

Hétvégén huszonnyolc lovas áll rajthoz a 4. Székely Vágtán, a maksai Óriáspince-tetőn. Kovács Zsolt.
A rangos háromszéki lovas rendezvény idei újdonsága, hogy két futamot is szerveznek. Az igazolt eredetű lovak versenyén, a Székely Vágtán tizenhat település versenyzője startol, a Góbé Futamon bármilyen négy évesnél idősebb lóval lehetett benevezni, itt tizenkét induló méri össze rátermettségét. A győztes idén nem csak pénzjutalommal és a serleggel tér haza, hanem egy vándorszablyával is, amit Szabó István hagyományőrző fegyverkovács készít. Székely Vágta 16 nevezője: Barót, Bélafalva, Előpatak, Kászon, Kovászna, Kézdivásárhely, Kilyén, Lemhény, Marosvásárhely, Nyujtód, Ozsdola, Sepsiszentgyörgy, Székelyudvarhely, Székelyvarság, Szotyor, Vargyas. Góbé Futam 12 nevezője: Csíkkozmás, Gyergyószárhegy, Gyergyószentmiklós, Homoródszentpál, Kézdioroszfalu, Kézdisárfalva, Kézdivásárhely, Réty, Sepsiszentgyörgy, Szotyor, Szováta, Tusnádfürdő. A szombaton és vasárnap sorra kerülő Székely Vágtát a Dózsa György vezette parasztháború 500 éves évfordulója jegyében tartják, a szervezők így igyekeznek korabeli díszletekkel ellátni a helyszínt. A részletes programot a szekelyvagta.ro honlapon találják.

A Székely Vágtán idén önálló programként jelenik meg az egyes-, kettes- és négyesfogathajtó verseny, jelentette be Nagy József, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke, aki kiemelte, hogy az Óriáspince-tetőn kialakított tér most már alkalmas lesz arra, hogy a későbbiekben akár nemzetközi fogathajtó versenyeket lásson vendégül, ez az egyik fő célkitűzése ennek a programnak. Kovács Zsolt.
A Székely Vágtán szervezett versenyen tizenöt fogatos indul, és lesz fogatszépségverseny is. Demeter János, a Vadon Egyesület ügyvezető igazgatója szerint a Dózsa-évfordulóra való tekintettel a Székely Vágta szervezőiként fontosnak tartották, hogy megteremtsék a kor hangulatát. „Bár a középkort nem lehet visszahozni, dr. Szekeres Attila heraldikus és Grubisics Csaga arculattervező munkája révén a Vágta-tér üzenni fog, egy kicsit visszavisz Dózsa György korába” – hangsúlyozta Demeter János.

A Székely Vágta egyik kiemelkedő programja Pászka Lehel rekordkísérlete lesz. A lovasíjász kantár és nyereg nélküli lovon, vágtában, 40 másodperc alatt próbál megtenni egy kört a versenypályán, ahol a pálya szélén azonos távolságra, 60 cm átmérőjű, a földtől 1.5 méterre elhelyezett, szám szerint 14 céltábla helyezkedik el, amelyekre íjjal és nyíllal ad le célzott lövéseket. A Székely Vágtára izlandi lovak érkezését is várják, közölték a szervezők, akik szerint a Hargita megyei Ivóból érkezik hét izlandi ló a lovaseseményre, szombaton 13.00 és 13.30 között.
MVR/Kovács Zsolt

 


július 18, 2014