• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9763 RON
  • USD4.6386 RON
  • GBP5.8067 RON
  • HUF1.2671 RON
Fotó: Szent Ferenc Alapítvány

Harminc évre ítélték a dévai Szent Ferenc Alapítvány egyik volt alkalmazottját

Harminc év letöltendő börtönbüntetésre ítélte ma alapfokon a csíkszeredai bíróság a dévai Szent Ferenc Alapítvány egyik volt alkalmazottját, aki az ügyészek szerint tíz éven keresztül, 2007 és 2017 között rendszeresen és akadálytalanul bántalmazta szexuálisan és fizikailag a rábízott gyermekeket az alapítvány két Hargita megyei bentlakó otthonában – írja a Transtelex.

A vádiratban 36 bűncselekmény szerepel, a legsúlyosabb a többrendbeli nemi erőszak, a volt nevelő ellen 15 fiú vallott. Az ügyben elítélt férfi a tusnádfürdői Szent László Gyermekvédelmi Központ, majd a kászonimpéri Szent Katalin Otthon nevelőjeként követte el a bűncselekményeket a gondjaira bízott gyermekekkel szemben. A ma kihirdetett ítélet szerint a férfi két különböző kiskorú kárára elkövetett nemi erőszak miatt tíz-tíz, tizenegy gyermek elleni szexuális bántalmazás miatt öt-öt év, kiskorú testi épségének veszélyeztetéséért szintén öt év, tíz áldozat megrontása miatt hat-hat hónap letöltendő börtönbüntetést kapott. A 30 év letöltendő szabadságvesztést a büntetések összevonása nyomán állapította meg a bíróság, amely az elítéltet összesen 790 000 lej értékű kártérítés kifizetésére is kötelezte a sértettek számára, és zárolta 600 000 lej értékben a vádlott ingatlan és ingó vagyonát. Az ítélet nem jogerős, megfellebbezhető. A tényfeltáró riportot a Transtelex, az Átlátszó Erdély és az Azonnali.hu is ma hozta le honlapján, az ítélet kihirdetését követően.

Megszólalt Böjte Csaba a tegnap napvilágot látott gyermekbántalmazás ügyében. A ferences szerzetest az üggyel kapcsolatban a Magyar Hang érte el egy rövid nyilatkozatra – írja a Transtelex.

Böjte Csaba a lapnak azt mondta, a most 30 évre elítélt férfin semmi jele nem volt annak, hogy ilyeneket csinál, és a gondjaira bízott gyerekeken sem vettek észre semmit. „Mi Isten nevében fogadjuk be és neveljük a gyerekeket. Hatezer gyermeket neveltünk fel, a most napvilágot látott ügy pedig példa nélküli. A történtekben nekünk is van felelősségünk, azon vagyunk, hogy ilyesmi ne történhessen meg még egyszer” – fogalmazott a szerzetes. A lap kérdezett Kolozsvári Tiborról is, aki a tegnap elítélt nevelő felettese volt öt éven át, illetve éveken át vezette a tusnádfürdői Szent László Gyermekvédelmi Központot. Ellene szintén indult egy vizsgálat egy nevelőotthoni gyerek bántalmazása ügyében. Böjte Csaba erről azt nyilatkozta, hogy erős túlzás Kolozsvárit bántalmazással vádolni, és úgy vélte, hogy a gyerekek nagyon hamar és nagyon túlzóan képesek nyilatkozni.

Forrás: Transtelex/Székelyhon



június 30, 2022