• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9756 RON
  • USD4.5772 RON
  • GBP5.7994 RON
  • HUF1.2896 RON

Gyengék a nyolcadik osztályosok próba-képességvizsgájának eredményei

A Maros megyei nyolcadik osztályosok mindössze felének sikerült a próba képesség-felmérő vizsgája. A legjobb eredmények az anyanyelv-vizsgánm születtek, ahol a diákok 73 százaléka vizsgázott sikeresen. Matematikából a legrosszabbak az eredmények, mindössze 26 százalékos átmenési aránnyal, román nyelv- és irodalomból a résztvevők 59 százaléka ment át a vizsgán.

Román nyelv és irodalomból országos szinten a Hargita megyei nyolcadik osztályosok érték el a leggyengébb eredményeket a próba képesség-felmérő vizsgán- nyilatkozta Hodgyai László Hargita megyei tanfelügyelő. Hozzátette: a nyolcadikosok mindössze 38,72 század százaléka ért el átmenő jegyet románból, így az eredmények szempontjából Hargita megye került az utolsó helyre az országban. Matematikából még rosszabb a helyzet, a diákok alig 28 százalékának sikerült átmenő jegyet kapnia, ez viszont országos szinten nem a legrosszabb eredmény. Magyar nyelv és irodalomból a diákok majdnem 85 százaléka kapott átmenő jegyet, 12-en 10-est írtak a vizsgán – mondta Hodgyai László.

Kovászna megyében matematikából a leggyengébbek a nyolcadik osztályosok próba – képességvizsgájának eredményei. Ebből a tantárgyból a vizsgázó diákok mindössze 28 százaléka kapott átmenő jegyet a megmérettetésen.
A háromszéki tanfelügyelőség adatai szerint román nyelv és irodalomból a résztvevőknek szinte a fele megkapta az ötöst, míg anyanyelvből 80 százalékos a sikeres vizsgázók aránya. Az adatok szerint hatan matematikából, és hatan magyarból 10-est kaptak a képességfelmérő vizsgán. A Kovászna megyei Tanfelügyelőség ma ismerteti a végleges eredményeket, valamint azokat az intézkedéseket, amelyeket az elkövetkező időszakban vezetnek be, hogy júniusig javítsanak az eredményeken.

Brassóban is gyengék a nyolcadik osztályosok próba-képességvizsgájának eredményei. Brassóban a próbavizsgázó nyolcadikosok alig 35,42 század százalékának sikerült elérnie az ötös átlagot. Matematikából teljesítettek a leggyengébben: 51,25 század százalékuk kapott legalább ötöst a dolgozatra. Román nyelv és irodalomból valamivel jobban teljesítettek: 67,64 század százalékuk érte el az átmenő jegyet. Az anyanyelvi próbavizsga bizonyult a legkönnyebbnek, ugyanakkor ebből voltak a legjobban felkészültebbek a gyerekek: több mint nyolcvan százalékuk írt ötösnél nagyobb jegyet ebből a tantárgyból. Brassó megyében, némely vidéki településen az is előfordult, hogy egyetlen nyolcadikosnak sem sikerült elérnie az ötös átlagot. Ugyanakkor egyes brassói iskolákban 9o százalék felett volt a sikeresen próbavizsgázók aránya.
MVR

 


március 7, 2014