• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9730 RON
  • USD4.6085 RON
  • GBP5.8167 RON
  • HUF1.2583 RON

Folytatják a tárgyalásokat az oktatási szakszervezetekkel

A tanügyi szakszervezetek, a tanulói és a szülői szervezetek képviselőivel tárgyalt délelőtt az oktatási miniszter a záróvizsgákra vonatkozó határidőkkel kapcsolatos megoldások keresése érdekében, tekintettel arra, hogy harmadik hete tart a pedagógusok sztrájkja.

Sajtótájékoztatóján Ligia Deca tárcavezető bejelentette, hogy egyelőre nincs szó a vizsgák elhalasztásáról vagy a tanév meghosszabbításáról. Arra biztatta a XII. osztályt végző diákokat, hogy június 9-ig iratkozzanak be az érettségi vizsgára akkor is, ha még nincs lezárva tanulmányi eredményük.

Ligia Deca hozzátette, behozható a sztrájk miatt elmaradt tananyag leadása június 16-ig. Jelenleg a tanárok 59,4 tized százaléka sztrájkol, a munkabeszüntetés holnap is folytatódik. A tárcavezető szerint a hét végéig kiderül, hogy lesz-e elég tanár a vizsgák lebonyolítására, de egyelőre nincs gond ezzel.

A kormány folytatja a tárgyalásokat az oktatási szakszervezetekkel.

Holnap újabb tárgyalásokra kerül sor a hatóságok és az oktatási szakszervezetek között – jelentette be nemrég Ligia Deca oktatási miniszter. Elmondása szerint több mint 10 000 tanár adta fel a tiltakozást, és tért vissza a tantermekbe a múlt heti kormányzati sürgősségi rendeletet követően.

Körülbelül 15 ezer tanügyi alkalmazott, közöttük tízezer tanár felhagyott a sztrájkkal a béremelést biztosító sürgősségi kormányrendelet elfogadása után – jelentette ki ma Ligia Deca tanügyminiszter. Közülük több mint tízezren tanárok. Több mint ezer iskola van, ahol senki sem sztrájkol – tette hozzá. Arról is tájékoztatott, hogy a sztrájkkal felhagyni szándékozó tanügyi alkalmazottaknak kérvényt kell benyújtaniuk, amelyben jelzik, hogy abbahagyják a tiltakozásnak ezt a formáját.

Ligia Deca oktatási miniszter ma kijelentette, ha a tanügyi sztrájk folytatódik, akkor az érettségizők elmaradó kompetenciavizsgáit az adott tantárgy éves tanulmányi átlagával osztályozhatják.

Az Europa FM-nek nyilatkozó tárcavezető elmondta, reméli, hogy nem lesz szükség erre a megoldásra, de tekintve, hogy hétfőn el kellene kezdődniük a kompetenciavizsgáknak, a világjárvány idején alkalmazott megoldás most is beválhat. Hozzátette, nem hiszi, hogy ez az ideális megoldás, mivel a kompetenciavizsgáknak a diákok jelenlegi tudását kellene felmérniük, de szükség esetén alkalmazni fogják.

Mindenképpen olyan megoldásokra törekednek, amelyek a legkevésbé hatnak negatívan a tanulókra, mivel az a fontos, hogy a sikeresen érettségiző diákok jelentkezhessenek az általuk kiválasztott egyetemekre – szögezte le. Azoknak a érettségizőknek, akik a kompetenciavizsga tantárgyából bukásra állnak, meg kell adni a javítás lehetőségét – mondta még a tanügyminiszter.

Forrás: Rador/Agerpres


június 6, 2023