• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9765 RON
  • USD4.6373 RON
  • GBP5.8018 RON
  • HUF1.2662 RON

Folytatják a koalíciós egyeztetéseket a jobboldali pártok

Újrakezdte a tárgyalásokat a kormányprogram véglegesítése, valamint a miniszterek személye kapcsán a Nemzeti Liberális Párt, az USR-PLUS szövetség és az RMDSZ. Egy megállapodás aláírása is várható, amelyben mindhárom párt vezetője elkötelezi magát Florin Cîțu jelölése mellett a miniszterelnöki tisztségbe. A viták az igazságügy, egészségügy és választási reform témáiban folynak.
Mielőtt a tárgyalóasztalhoz ült volna, Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt elnöke azt mondta, jelenleg a parlament két házának a megalakulása a legfőbb prioritás, az államfővel a miniszterelnök kinevezéséért folytatandó tárgyalások megkezdése érdekében. A pártelnök nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy az új kabinet jövő héten tegye le az esküt, amennyiben addig befejezik a kormányprogramról és a parlamenti munkáról tárgyalásokat. A Szociáldemokrata Párt vezetői azt állítják, hogy a jobbközép kormány intézkedései a szegénység elmélyítéséhez, a munkanélküliségi ráta növekedéséhez fognak vezetni, emiatt nem fogják megszavazni a parlamentben ezt a kabinetet.

Ludovic Orban meg van győződve arról, hogy a liberális párt parlamenti képviselői és szenátorai tiszteletben tartják a párt döntéseit, amikor a kormány megszavazása lesz napirenden. A liberális párt elnöke arra reagált, hogy olyan információk jelentek meg, amelyek szerint a párton belül elégedetlenség van azzal kapcsolatban, ahogyan a koalíciós tárgyalásokat vezeti. Értelmezése szerint ‘mindenben betartotta’ a politikai tanács által adott felhatalmazást, akkor is, amikor ‘fontos minisztériumokról’ mondott le azért, hogy a Nemzeti Liberális Párt megkapja az alsóház elnöki tisztségét. A volt kormányfő szerint egy tárgyaláson néha le kell mondani bizonyos dolgokról. Hangsúlyozta a kormánykoalíció pártjai egy csapatot alkotnak, így nem lehet gond abból, hogy kinek az embere vezeti a minisztériumokat. Ludovic Orban cáfolta, hogy feszültség alakult volna ki a párton belül, mert ‘az erdélyi vezetők’ elégedetlenek lennének.

A hotnews.ro liberális forrásokra hivatkozva azt írja, hogy az elégedetlenek két fő hangadója Rareș Bogdan első alelnök és Robert Sighiartău főtitkár. A hírportál úgy tudja miközben ludovic Orban a koalícíós tárgyalásokkal volt elfoglalva, az első alelnök és a főtitkár megpróbálták összehívni a párt vezető testületét, bár ezt kizárólag az elnöknek áll jogában. Ludovic Orban rövidesen maga is üzenetet küldött az állandó bizottság tagjainak, amelyben közölte, hogy az ülésre a koalíciós tárgyalások lezárását követően kerül majd sor. Rareș Bogdan és Robert Sighiartău állítólag visszakoztak, mivel úgy látták, nem rendelkeznek kellő támogatással ahhoz, hogy elmozdítsák Ludovic Orbant a Nemzeti Liberális Párt éléről.


december 20, 2020