• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Következő műsor

10:00 TÉRERŐ

Hallgasd Nézd
Most Adásban

LACHOBAHT - A ROMA KÖZÖSSÉG MŰSORA

Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9700 RON
  • USD4.5781 RON
  • GBP5.8914 RON
  • HUF1.2701 RON
Fotó: AFP/MAXAR TECHNOLOGIES

Felrobbantották a nova kakhovai víztározó gátját

Felrobbantották a dél-ukrajnai nova kakhovai víztározó gátját, több tucat települést önthet el az árvíz néhány órán belül.

Az oroszok és az ukránok egyaránt egymást vádolják, nem tudni ki áll a robbantás mögött. A kár mértékéről még nem érkezett pontos információ, mint ahogy arról sem, mekkora területet árasztott el a víz. Közben az ukrán rendőrség a közelben élők evakuálását sürgeti. A lakosságot a Telegramra feltöltött tájékoztatóban felszólították, hogy kapcsolják le az összes elektromos készüléküket, vegyék magukhoz az irataikat és készüljenek a kitelepítésre.

Tudósításában a The Guardian azt írja, hogy Olekszandr Prokudin, Herszon régió vezetője közzétett egy videót a Telegramon, melyben közli, hogy a víz akár 5 órán belül eléri a kritikus szintet, és hogy megkezdődött az evakuálás. Prokudin szerint egyeseket már evakuáltak is a potenciális árvízzel fenyegetett területekről.

A 30 méter magas, több mint 3 kilométer hosszú gát még 1956-ban épült. Nincs kizárva, hogy a háború előtt több százezer lakossal rendelkező Herszon városát is elönti az árvíz. Másrészt a Krím-félsziget, a zaporizzsjai atomerőmű vízellátását, illetve közvetve még Ukrajna energiaellátását is megnehezítheti a gát felrobbantása.

Nagy pusztitó hatással jár a tározó felrobbantása.

A kiáramló víztömeg robogása és szétterjedése nagyon gyors, ráadásul veszélyezteti a zaporozzsjei atomerőmű biztonságát is. A humanitárius és környezeti hatások felmérhetetlenek. Az ukrán vezérkar számolt ilyen lehetőséggel, de ép ésszel senki nem gondolta, hogy megtörténet. Ekkora pusztulásra még sosem volt példa – eközben az ENSZ.

A csapás kitervezettségére mutat az a tény, hogy a kifolyások lezárásával az oroszok az elmúlt hónapokban folyamatosan növelték a tározó vízszintjét, ami a gát átszakadásának pillanatában meghaladta a 17 métert.

A katasztrófa kapcsán azonnal megszólalt Volodomor Zelenszkij ukrán elnök, aki a tározó elpusztítását úgy értékeli, mint igazolást arra, hogy egyetlen méter területet sem szabad az oroszoknak átengedni, mert azonnal terrorcselekményekre használják fel. Az ukrán elnök közölte: minden szolgáltatás működik. Összehívta a Nemzetbiztonsági és Honvédelmi Tanácsot, és azt kéri, hogy csak hivatalos és ellenőrzött információkat terjesszenek az üggyel kapcsolatban.

Fokozott veszélyt jelent, hogy az érintett körzetben található a legnagyobb európai atomerőmű, az 5 reaktoros zaporozzsei intézmény, aminek vízzel való esetleges elárasztása a legmagasabb szintű nukleáris veszélyt jelentené.

Forrás: Euronews


június 6, 2023