• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9759 RON
  • USD4.6361 RON
  • GBP5.8194 RON
  • HUF1.2736 RON

Fegyveres harcok robbantak ki a kelet-ukrajnai Donyeck megyében

A belügyi erők műveletet indítottak ma reggel Ukrajna keleti részén fekvő Szlovjanszkban, ahol tiltakozók foglalták el előző nap a belügyminisztérium és az ukrán biztonsági szolgálat helyi épületét – közölte Arszen Avakov ukrán belügyminiszter a Facebook-profilján.

A politikus azt írta, hogy az akciót az SZBU irányítja, és a különböző erőszakszervezetek különböző egységei vesznek részt benne – tette hozzá.
Avakov hangsúlyozta, hogy “nagyon kemény” választ adnak arra, hogy a tiltakozók megszállták a rendőrségi épületet. Az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség beszámolója szerint a bejelentést követően a város utcáin autógumikból, homokzsákokból és falapokból álló barikádokat kezdtek emelni az elfoglalt rendőrségi épületnél.

Maximális visszafogottságra és a rendezés érdekében történő párbeszédre szólította fel az ukrajnai válság minden szereplőjét Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár.

A világszervezet vezetője hangsúlyozta, hogy senki érdekeit nem szolgálják a további zavargások. Éppen ezért arra szólította fel az érintett feleket, tegyenek meg mindent a feszültség csökkentése, a törvények tiszteletben tartása érdekében, és tanúsítsanak maximális visszafogottságot. A főtitkár egyben kiemelte, hogy a feleknek sürgősen építő jellegű párbeszédet kell kezdeniük a feszültség csillapítására, a véleménykülönbségek feloldására. Hozzátette, hogy az ENSZ kész teljes mértékben támogatni a válság békés megoldását.

Olekszandr Turcsinov ügyvivő ukrán államfő tegnap estére összehívta a nemzetbiztonsági és védelmi tanácsot, miután belügyi jelentések szerint fegyveres harcok robbantak ki a kelet-ukrajnai Donyeck megye több városában.

Ismeretlen fegyveresek nyitottak tüzet a rendőrség épületére több városban, olyan fegyvert is használtak, amelyek csak az orosz hadseregben van rendszeresítve. Az ukrán belügyminiszter Facebook-bejegyzésében azt írta: az ukrán hatóságok ezeket az eseményeket külső – Oroszország által végrehajtott – agressziónak tekintik.

Felszólította az amerikai kormányzat tegnap Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy ne tegyen további olyan lépéseket, amelyek megrendíthetik Ukrajna stabilitását.

Bejelentették azt is, hogy Joe Biden alelnök április 22-én Kijevbe utazik annak nyomatékosítására: az Egyesült Államok a demokratikus és egységes Ukrajnát támogatja. Laura Lucas Magnuson, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője elmondta: Barack Obama amerikai elnök kormányzatát nagyon aggasztják a kelet-ukrajnai városokban zajló események, amelyek megítélésük szerint a Krím orosz bekebelezése előtti történésekre emlékeztetnek.

MTI

 


április 13, 2014