• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9764 RON
  • USD4.6500 RON
  • GBP5.8180 RON
  • HUF1.2774 RON

Évről évre javulnak a háromszéki érettségi eredmények

A háromszéki érettségiző diákok 56,49 százalékának sikerült diplomát szereznie az idei első vizsgafordulón, tájékoztatta híradónkat Farkas Csaba. Az érettségi megszervezéséért felelős tanfelügyelő szerint évről évre javulnak a háromszéki érettségi eredmények, hiszen az idei átmenési arány 13,75 százalékkal jobb, mint a tavalyi, és az elmúlt esztendőben is 10 százalékos javulás volt tavalyelőtthöz képest.

Akárcsak eddig, az idei érettségin is az elméleti líceumok végzősei értek el jobb eredményeket, míg a szakiskolák végzősei rontották az átlagot. Kovászna megyében az elméleti osztályok végzőseinek 72,92 százaléka szerzett diplomát, míg a szaklíceumi végzősök csupán 23,56 százalékának sikerült a vizsgája, mondta Farkas Csaba. Kovászna megyében a sepsiszentgyörgyi Mihai Viteazul Főgimnázium végzősei teljesítettek legjobban, 90 százalékuk szerzett diplomát, és itt volt Háromszék egyetlen színtízes érettségizője is. A második a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium, ahol 89,19 százalék az átmenési arány, harmadik pedig a Mikes Kelemen líceum 84,52 százalékkal. A leggyengébb eredményt, mindössze 7,41 százalékos átmenési arányt a sepsiszentgyörgyi Kós Károly líceum diákjai érték el, a bodzafordulói Nicolae Bălcescu líceum tanulóinak is alig 13,89 százaléka szerzett diplomát.

A román nyelv és irodalom vizsga fogott ki leginkább az idei háromszéki érettségizükön. Ezt mutatja, hogy a Kovászna megyei iskolák román tagozatán végzett diákok 63,95 százalékának sikerült diplomát szerezni, míg a magyar tagozatos diákok 52,92 százalékának sikerült az érettségije. ű

Farkas Csaba az érettségi megszervezéséért felelős tanfelügyelő arról tájékoztatott, hogy idén 1523 háromszéki diák iratkozott be az érettségire és közülük 1441-en jelentek meg. „Ők mindannyian jelesre vizsgáztak az öltözetük és magaviseletük tekintetében” mondta a tanfelügyelő, aki szerint egy diákot kellett puskázás miatt kizárni az érettségiről. A vizsgákon megjelent háromszéki diákok közül 814 lediplomázott és 626-an megbukottak. Köztük van azonban 65 olyan tanuló, aki minden tantárgyból átment, de nem érte el a hatos általánost, így nem kaphat diplomát. Háromszéki oktatási szakemberek szerint az érettségi eredmények azért javultak, mert egyrészt már az iskolákban „megszűrték” a felkészületleneket, akik megbuktak különböző tantárgyakból, illetve sok diák nem is jelentkezett az érettségin, mert nem érezte felkészültnek magát. Farkas Csaba szerint egyes diákok taktikusan nem vesznek részt minden vizsgán, csak azokból a tantárgyakból jelentkeznek, amikből felkészültnek érzik magukat, így több vizsgaszesszió alatt szereznek diplomát.

Kovács Zsolt

 


július 8, 2014