• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9761 RON
  • USD4.6567 RON
  • GBP5.7878 RON
  • HUF1.2649 RON

Erdély-szerte megemlékeznek az 56-os hősökről

Magyarországon és a határokon túl is megemlékezéseket tartanak az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 65-ik évfordulóján.

Magyarországon a központi programok az Országház előtt a hagyományos zászlófelvonással kezdődnek. Délután a Műegyetemtől indul a Békemenet az Andrássy út és a Bajcsy-Zsilinszky út sarkára. Ezen a helyszínen mondja el ünnepi beszédét Orbán Viktor magyar miniszterelnök. Napközben a Parlamentben megtekinthetik az érdeklődők a Díszlépcsőházat, a Kupolacsarnokot, valamint a Szent Koronát. Az Országház előtti Kossuth Lajos téren egy Csepel teherautó is ki lesz állítva. Szintén ingyenesen lesz látogatható a Terror Háza Múzeum, ahol a Hősök falánál bárki gyertyát gyújthat.

Rendhagyó módon emlékeznek Gyergyószentmiklóson az 1956-os hősökre.

Az ünnepi rendezvényt a Gyergyószentmiklósi Művelődési Központ színháztermében tartják, ma 19 órától. A városvezetés részéről tartott beszédet követően az Ipartestület Férfikara énekli el a himnuszokat, majd szavalat lesz, és az Intono vonósnégyes tart koncertet – részletezte Fórika Sebestyén, a Gyergyószentmiklósi Művelődési Központ igazgatója. Az Intono vonósnégyes 2017-ben alakult a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémián, azóta több díjat is nyertek. Megemlékezésre egyénileg ma egész nap lehetőség lesz a gyergyószentmiklósi római katolikus temetőben.

Ünnepi istentisztelet tartanak 1956 tiszteletére Marosvásárhelyen ma délelőtt 11 órai kezdettel a kövesdombi unitárius templomban. 

Az istentiszteletet előadás és könyvbemutatóval egybekötött beszélgetés követi. Előadást tart Forró-Bathó Ákos, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem III. éves történész szakos hallgatója, majd bemutatják Nyitrai-Németh Csongor nyugalmazott unitárius lelkész Magam nyomában című önéletrajzi könyvét.

Csíkszeredában a városháza dísztermében 11 órától az ’56 – 65 év távlatából című kerekasztal-beszélgetés keretében az ’56-os elítéltek – Dávid Gyula irodalomtörténész, Nagy Benedek közíró, helytörténész és Kelemen Csongor, az ’56-os Vitézi Rend törzskapitánya – a forradalom erdélyi vonatkozásait, személyes forradalmi emlékeiket idézik fel.

A beszélgetést Gyarmati Zsolt, a Csíki Székely Múzeum igazgatója vezeti. Csíkszereda Polgármesteri Hivatala, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa, valamint az RMDSZ Csíkszereda Városi Szervezete a Kalász negyedi temető előtti kopjafánál 17 órakor helyezi el a kegyelet koszorúit, majd ezt követően az 1956-os téren, a Gloria Victis emlékműnél – jelezte a városháza.

Irodalmi esttel, virtuóz vonósötös előadásával és a Csíki Mozi épületének nemzeti színű megvilágításával kezdődött el tegnap este Csíkszeredában az 1956-os forradalomról való megemlékezés. 

A péntek esti megemlékezésen Marosán Csaba, a Kolozsvári Állami Magyar Színház művésze az 1956, te csillag! című irodalmi műsorát láthatták az érdeklődők. Ezt követően, az est fénypontjaként a lengyel világzene egyik vezető formációja, a VOLOSI együttes koncertezett. Ma délelőtt 11 órától a csíkszeredai Városháza dísztermében az ’56 – 65 év távlatából című kerekasztal-beszélgetés keretében ’56-os elítéltek a forradalom erdélyi vonatkozásait, személyes forradalmi emlékeiket idézik fel. Ma délután 5 órától főhajtással és koszorúzással emlékeznek 1956-ra – a Kalász lakótelepi temető előtti kopjafánál, majd ezt követően az 1956-os téren, a Gloria Victis emlékműnél.

Az 1956-os forradalom 65-ik  évfordulóján Sepsiszentgyörgy Önkormányzata és a Volt Politikai Foglyok Szövetsége szervez megemlékezést. Az esemény ma 11:00 órától szűk körű koszorúzással kezdődik Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatalának homlokzatán található Gloria Victis táblánál.

Ezt követően Szalay Attila 1956-os mártír Csíki utcai emléktáblájánál, az ’56-os parkban található emlékműnél, valamint az Erzsébet parkban, a kommunizmus áldozatainak emlékére felállított kopjafánál helyeznek el koszorúkat. Az ünnepi megemlékezés részeként holnap 17 órától a Liszt Intézet és az Evangélikus-Lutheránus Egyházközség szervezésében, Erdélyben első alkalommal Sepsiszentgyörgyön, az evangélikus templomban mutatják be a Magyar Távirati Iroda 56 kép 56-ról című dokumentumfotó válogatását. A sepsiszentgyörgyi Művész Mozi ingyenes filmvetítésekkel emlékezik az 1956-os forradalom és szabadságharcra. Ma 18 órától a Trezor, holnap 17 órától pedig az 1956– Emlékezzünk a hősökre című filmeket tekinthetik meg az érdeklődők.

Az 1956-os szabadságharcra emlékeznek Székelyudvarhelyen is, ahol a mai nap folyamán bármikor lehet koszorúzni az „Üldözöttek és áldozatok” emlékműnél.

Késő délután, 19:00 órától egy rendkívüli koncertre várják az érdeklődőket a Művelődési Ház nagytermébe: itt lesz a lengyel Volosi együttes, az öt virtuóz vonóst a világzene fenegyerekeinek is mondják,  zenéltek már Lajkó Félixxel, és koncerteztek a világ számos pontján. Vasárnap a Székelyföldi Filharmónia szimfonikus ünnepi hangversenyén Beethoven Egmont-nyitánya és az V. (Sors) szimfónia mellett Könczey Árpád: Töréspontok Concerto szoprán szaxofonra és zenekarra című négy tételes zeneművét hallgathatja meg a közönség 18:00 órától a Stúdió moziban. Az előadás bérletes, jegyeket a Művelődési Ház jegypénztárában és a helyszínen lehet vásárolni. Jó tudni, hogy mindkét eseményre regisztrálni kell, továbbá a hatályos rendelkezések értelmében a 12 év fölötti személyek kizárólag zöld kártya felmutatásával vehetnek részt a zárt terű eseményeken.

Forrás: Marosvásárhelyi Rádió



október 23, 2021