• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9758 RON
  • USD4.6438 RON
  • GBP5.8200 RON
  • HUF1.2690 RON

Erdély-szerte megemlékeznek a szabadságharc hőseiről

Idén a március 15-i ünnepség kiemelt, központi helyszíne Sepsiszentgyörgy.

Pénteken, a nemzeti ünnepen beszédet mond Szijjártó Péter magyar külügyminiszter, Kelemen Hunor RMDSZ elnök és Antal Árpád polgármester. A nemzeti ünnepre hangolódva csütörtökön este 7 órától Sebestyén Márta, Andrejszki Judit és ifj. Szerényi Béla közreműködésével ünnepi hangversenyre kerül sor a sepsiszentgyörgyi színház nagytermében.

Ugyancsak csütörtökön 17 órától a sportkedvelőket várja a sepsiszentgyörgyi Fitness Tribe Egyesület a Fuss a Hősök emlékére! címet viselő eseményre. Az 1848–49-es hősök emléke előtt tisztelegve az Állomás negyedi, eprestetői csata emlékművénél gyülekeznek és rajtolnak, innen indulva szaladnak a város területén 8,5 kilométert.

A Művész Moziban csütörtökön 17 órától ingyenes vetítésen nézhetik meg Maksay Ágnes és László Loránd „Hallgass, zúgó szél, hadd beszéljek én!” – Petőfi Erdélyben című dokumentumfilmjét, amit közönségtalálkozó követ.

Március 15-én reggel 9 órától megnyílik a SepsiPilvax, amely hajdani budapesti kávéházat megidéző hangulatban izgalmas programokkal várja az ifjúságot és az ünneplőket Sepsiszentgyörgy főterén a Tein Teaházban. Holnap délelőtt megkoszorúzzák a sepsiszentgyörgyi emlékhelyeket majd délután 4 órától a megemlékezések a város főtéren zajlanak. Felvonulnak a hagyományőrző huszárok, beszédet mond Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere, Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere, valamint Kelemen Hunor RMDSZ elnök.

Március 15-ike alkalmából idén is rendezvénysorozatot szervez az RMDSZ Maros megyei és Marosvásárhelyi szervezete, valamint a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal.

A megemlékező ünnepségre 16 órától kerül sor a Postaréten, a Székely Vértanúk Emlékművénél. Az eseményen fellépnek a Bolyai Farkas Elméleti Líceum, valamint a II. Rákóczi Ferenc Teológiai Líceum volt diákjai.

Ezt követően, 18 órától a Könyv és gyertya díj-átadó ünnepségére kerül sor ugyancsak Marosvásárhelyen, a Kultúrpalota nagytermében.  A tizedik alkalommal megszervezett eseményen számos Maros megyei személyt tüntetnek ki, akik életük, munkásságuk során kiemelkedő módon segítették a magyar közösséget. A díjátadó-ünnepséget Szalóki Ágnes koncertje zárja. A díjátadóra, valamint a koncertre való belépés ingyenes, az erre szóló jegyeket a Kultúrpalota jegypénztárában lehet átvenni.

Csíkszeredában már csütörtökön elkezdődnek a március 15-ei ünnepségek.

Csütörtökön 19 órától a 19. század magyar zenei repertoárjából válogatott művekből tart ünnepi hangversenyt a Csíki Kamarazenekar – a Szakszervezetek Művelődési Házában. Az est karmestere a budapesti Werner Gábor, a hangverseny meghívottja pedig Lisztes Jenő cimbalomművész lesz. Holnap, a forradalom emléknapján délelőtt 11 órakor a Petőfi Sándor Általános Iskola udvarán lévő Petőfi-szobornál emlékeznek meg a szabadságharc eseményeiről.

A koszorúk elhelyezése után a csíkszentsimoni Ifjúsági Koncert Fúvószenekar és a Csíkszéki Mátyás Huszáregyesület tagjai vezetésével a résztvevők a Nagy István Művészeti Szakközépiskolához vonulnak, ahol leleplezik azt az emléktáblát, amelynek központi eleme a Kossuth Lajost ábrázoló bronz dombormű. Az emléktáblát a ceglédiek adományozták Csíkszeredának.

A köztéri ünnepség délután fél 5-kor kezdődik a Gál Sándor-szobornál. A csíkszeredai rendezvénysorozat központi eseménye a Vár téri megemlékezés lesz, amely 18 órától kezdődik. * Idén sem marad el a Nyergestetői-megemlékezés: pénteken, március 15-én 15 órakor emlékeznek meg a Nyergestetői-emlékműnél a magyar szabadságharc hőseiről.

Gyergyószentmiklóson az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc tiszteletére szervezett rendezvénysorozat a gyerekekől a sokat tapasztalt felnőttekig mindenkinek kínál programokat.

A Gyergyószentmiklósi Városi Könyvtárban reggel 9-től fogadják a pedagógusok kíséretében érkező gyermekcsoportokat, hogy egy drámapedagógia foglalkozás keretében kerüljenek közelebb a március 15-i eseményekhez. A szabadságharc gyerekszemmel című rendezvény még javában tart a könyvtárban 11 órakor, amikor elkezdődik az Ökumenikus szentmise a Szent Miklós templomban.

A központi megemlékezésre a Petőfi-szobornál kerül sor 12 óra 30 perctől, a történelmi visszapillantő után megyei és helyi előljárók lépnek majd a mikrofonhoz, közreműködik: a Gyergyószentmiklósi Ipartestület Férfikara, a Gyergyószentmiklósi Fúvószenekar, a Salamon Ernő Gimnázium kórusa, a Fogarassy Mihály Műszaki Líceum diákjai valamint a Földváry Károly Hagyományőrző Egyesület huszárai.

A megemékezés Petőfi Sándor és Kossuth Lajos szobrainak megkoszorúzásval és a himnusz eléneklésével zárul, a rendezvénysorozat pedig a Nest zenekar koncertjével fog véget érni, ami 19 órakor kezdődik a Fogarasy Mihály Műszaki Líceum dísztermében.

Brassóban csütörtökön kiállítás nyílik a Március 15-i ünnepi megemlékezés alkalmával.

A Brassó megyei RMDSZ által szervezett kétnapos rendezvénysorozatot ma este egy néprajzi kiállításmegnyitó indítja a Redut Kulturális Központban. A Míves Kiállítás este 6 órakor nyílik meg. A tárlaton udvarhelyszéki, csíki, gyimesi, moldvai és hétfalusi csángó hagyományokból származó népviselet- és lakástextil-feldolgozások tekinthetők meg.

Az esemény szervezője, Veres Emese Gyöngyvér elmondta, hogy a tárlat az elkövetkező napokban délelőtt 11-től este 7-ig lesz látogatható és lehetőség szerint igyekeznek minden nap egy-egy kézművessel eligazítani az érdeklődőket. A kiállítás április 5-éig tekinthető meg.

Forrás: Marosvásárhelyi Rádió



március 14, 2024