• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9763 RON
  • USD4.6386 RON
  • GBP5.8067 RON
  • HUF1.2671 RON
Fotó: MTI

Elutasították Románia schengeni csatlakozását

Elutasította mai ülésén az Európai Unió Bel- és Igazságügyi Tanácsa Románia és Bulgária felvételét a schengeni övezetbe – nyilatkozták egybehangzóan brüsszeli források.

Románia és Bulgária schengeni csatlakozása ellen Ausztria és Hollandia szavazott. A két ország schengeni csatlakozásának jóváhagyásához egyöntetű döntésre lett volna szükség a testületben. Hollandia képviselője megjegyezte, országa csak Bulgária felvételét ellenzi, de a két ország felvételéről csomagban szavazott a Tanács. Horvátország ugyanakkor zöld utat kapott, és csatlakozhat a schengeni övezethez.

Csalódottságának és dühének adott hangot valamennyi vezető politikus.

Romániának továbbra is stratégiai célja marad a csatlakozás a belső határellenőrzés nélküli térséghez – hangsúlyozta Klaus Iohannis. Az államfő csütörtöki sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: Románia nem torpan meg! Nem áll meg, amíg felvételt nem nyer a schengeni térségbe.

Klaus Iohannis államfő szerint mélységesen igazságtalan Romániával és az állampolgáraival szemben, hogy Ausztria ellenkezése miatt nem született konszenzus ma az ország felvételéről a schengeni térségbe.

Nicolae Ciucă miniszterelnök is arról beszélt, hogy Románia újraindítja a schengeni csatlakozási folyamatot, és fogytatni fogja ennek az „országos stratégiai célnak” az eléréséhez szükséges tárgyalásokat.

Gyalázatos döntésnek nevezte Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes Románia és Bulgária schengeni csatlakozásának elutasítását.

Az RMDSZ elnöke Facebook-bejegyzésben reagált arra, hogy ma az Európai Unió Bel- és Igazságügyi Tanácsa elutasította Románia és Bulgária felvételét a schengeni övezetbe. Mint írta, Ausztria vétója helytelen, erkölcstelen, észérvektől mentes, szégyentelen politikai játszmára vall. Ez a döntés, amely valamennyi romániai állampolgár, az ország területén élő valamennyi közösség ellen irányul gyalázatos- hangsúlyozta Kelemen Hunor.

Hozzátette, Románia 11 éve teljesítette a csatlakozáshoz szükséges technikai kritériumokat, és élvezi a schengeni övezet tagországainak támogatását, amelybe belerondított Ausztria. Közölte, továbbra is folytatják a munkát, méltósággal, bátran, megalkuvások nélkül. Mint fogalmazott, nem engednek Ausztria szégyentelen zsarolásának. Kelemen Hunor bejegyzésében reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy ezekben a nehéz időkben a szolidaritást és nem a kirekesztést kell erősíteni. Nemcsak Romániának, hanem az Európai Uniónak is erre van szüksége!- zárta sorait a politikus.

Oroszországot sejti a schengeni kudarc hátterében Lucian Bode belügyminiszter és Marcel Ciolacu szociáldemokrata pártelnök is.

A tárcavezető azt mondta, hogy történelme során Romániával több igazságtalanság is történt, amelyek hátterében a legtöbbször Oroszország állt. Szerinte a Romániával szemben történt újabb igazságtalanság megörvendezteti Moszkvát, annál is inkább, mert a Románia schengeni csatlakozása elleni szavazás „az EU egésze elleni szavazás” volt, ami „egyes unión kívüli szereplők” kedvére van. Marcel Ciolacu, a Szcoiéldemokrata Párt elnöke pedig egyenesen úgy vélekedett, hogy Ausztria szavazata „karácsonyi ajándék Vlagyimir Putyinnak”.

Cătălin Drulă, a Mentsétek meg Romániát Szövetség elnöke szintén igazságtalannak tartja az Európai Unió Bel- és Igazságügyi Tanácsának döntését, de szerinte a hazai politikumnak is megvan a sara.

Az ellenzéki párt elnöke ugyanakkor úgy véli, az illetékes hazai politikai vezetőknek vállalniuk kell a felelősséget jelen helyzetben. Szerinte Lucian Bode belügyminiszternek le kell mondania a kudarc miatt. Támadja ugyanakkor Klaus Iohannis államfőt, az ország külpolitikájának a vezetőjét is. A Mentsétek meg Romániát Szövetség elnöke szerint a tegnapi nap végérvényesen megpecsételte üres elnöki mandátumait.

Forrás: Digi24/Agerpres


december 8, 2022