• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9700 RON
  • USD4.5781 RON
  • GBP5.8914 RON
  • HUF1.2701 RON
Fotó: MTI/Boda L. Gergely

Elutasította az autonómiatervezeteket a képviselőház

Elutasította ma a képviselőház a Székelyföldre és az erdélyi magyarságra vonatkozó három autonómiatervezetet.

A Székelyföld autonómiastatútumára vonatkozó jogszabályavaslat elutasítását 260 képviselő támogatta, 16 ellenezte és egy tartózkodás is volt. A tervezet előírja ‘Kovászna, Hargita és részben Maros megye autonómiáját és jogi személyiséggel rendelkező autonóm régióként való létrehozását a román államon belül’, és meghatározza a Székelyföld régió határait.

A magyar nemzeti közösség kulturális autonómiastatútumára vonatkozó tervezet elutasítását szintén 260 képviselő támogatta, 16 ellenezte és egy tartózkodott. A nemzeti közösségek kulturális autonómiáját szabályozó kerettörvény tervezetének elutasítására 255 képviselő szavazott, 15-en ellenezték és egy tartózkodott. A három jogszabályjavaslatot a szenátus vitatja meg döntő házként.

Marcel Ciolacu kormányfő üdvözölte, hogy a képviselőház elutasította a Székelyföldre és az erdélyi magyarságra vonatkozó, véleménye szerint toxikus autonómiatervezeteket.

A miniszterelnök kifejtette, hogy Románia szuverenitása és területi integritása nem képezheti vita tárgyát. Mint fogalmazott, a múltból merített, revizionista témákhoz ragaszkodó személyek nem értik, hogy Románia előre halad.

A parlament gyorsan lezárta ezt a kérdést, amely csak az ötlettelen szélsőségesek malmára hajtotta volna a vizet – jelentette ki Marcel Ciolacu. A képviselőház elutasította a Székelyföldre és az erdélyi magyarságra vonatkozó autonómiatervezeteket, amelyeket a szenátus vitat meg döntő házként.

Az AUR frakcióvezetője, Alin Coleşa tiltakozott, amiért összeült a képviselőház plénuma elutasítani a Székelyföldre vonatkozó autonómiatervezeteket.

Az ülés kezdetén felszólaló ellenzéki politikus kijelentette, hogy a házbizottság részlehajlóan értelmezte tegnap a házszabályt, amikor elrendelte a tervezetek sürgősségi eljárással történő elvetését. Szerinte a képviselőházban ‘egy tisztázó vitát’ kellett volna tartani az RMDSZ ‘politikai terrorizmusnak’ minősülő, ‘alkotmányellenes’ jogszabályjavaslatairól. Hozzátette, hogy a tervezeteket szerinte ‘rendes munkaidőben’ kellett volna napirendre tűzni és megtárgyalni.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség frakcióvezetője kijelentette: pártja támogatja, hogy a képviselőház sürgősségi eljárással utasítsa el ezeket a jogszabályjavaslatokat. ‘Ezek alkotmányellenes tervezetek, semmi közük a romániai magyarok valós problémáihoz. Ez egy álprobléma – fogalmazott az USR-s politikus.

Forrás: Agerpres


december 28, 2023