• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9737 RON
  • USD4.6664 RON
  • GBP5.8274 RON
  • HUF1.2631 RON

Első nap egymásnak feszült a PNL és a PSD

A Nemzeti Liberális Párt ellenezni fog bármilyen populista intézkedést az új kormány mandátuma alatt – jelentette ki Florin Cîţu.

A közszolgálati televíziónak nyilatkozó liberális pártelnök a nagykoalíció létrejöttét kompromisszumos megoldásnak nevezte. Hangsúlyozta, pártja továbbra is kiáll a liberális elvek mellett és őrködni fog afölött, hogy ne csorbuljanak a polgárok jogai, mint ahogy az a Szociáldemokrata Párt 2017-2019 közötti kormányzása alatt történt. Hozzátette, a szociáldemokraták korábban olyan intézkedéseket is hoztak, amelyek kárt okoztak a román gazdaságnak. Arra a kérdésre, hogy a liberálisok a Szociáldemokrata Párt helyett miért nem a Mentsétek meg Romániát Szövetséggel kormányoznak, kijelentette: nekik sem tetszik ez a megoldás, de csak ez volt működőképes. Tagadta ugyanakkor, hogy Klaus Iohannis sugallta a Szociáldemokrata Párt kormányra lépését. Szerinte az államfő mindössze megoldást sürgetett a politikai válságra, nem szólt bele abba, hogy milyen legyen a kormány összetétele.

Nem Florin Cîţu az egyetlen liberális politikus, aki a nagykoalíciós kormányzás első napján már bírálta a szociáldemokratákat.

Tegnap Rareș Bogdan, a párt első alelnöke Marcel Ciolacu szociáldemokrata pártelnököt illette kritikával. Igaz ennek előzménye, hogy a nagyobbik koalíciós partner vezetője azt mondta, pártjának választania kellett: vagy a partvonalról bírálja tovább az eredménytelen kormányzást, vagy pedig azonnal megállítja az összeomlást. Rareș Bogdan erre azt válaszolta, hogy „Az arroganciának semmi köze a koalícióhoz” – folytatta az EP-képviselő, aki először jelentette be, hogy 2023 májusában, amikor sor kerül a kormányrotációra, lemond jelenlegi pozíciójáról, hogy miniszter legyen. Úgy fogalmazott, 2023-ban be fogja váltani azt, amit ígért a nagykoalíció.

Marcel Ciolacu szociáldemokrata pártelnök tegnap a Ciucă-kormány parlamenti beiktatásán azt mondta, pártjának választania kellett: vagy a partvonalról bírálja tovább az eredménytelen kormányzást, vagy pedig azonnal megállítja az összeomlást.

A nagykoalíciót alkotó vezető párt részéről ez éles bírálat a liberálisok irányába, akiknek a kormányát közel 2 hónappal ezelőtt megbuktatták. Elemzők szerint azonban a kijelentésnek nem kell nagy jelentőséget tulajdonítani. A parlamenti pulpitusnál elhangzott szöveg elsősorban a választópolgároknak szólt. Florin Cîţu leköszönő kormányfő a maga részéről azt mondta: egy politikai beszéd volt, így a maga helyén kell kezelni a megállapításait. Azt mondta, bízik abban, hogy az állampolgárok látják azt, hogy az elmúlt időszakban pozitív irányba alakult az ország sorsa.

Forrás: Agerpres/Digi24


november 26, 2021