• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9764 RON
  • USD4.6500 RON
  • GBP5.8180 RON
  • HUF1.2774 RON

Először rendezik meg a Székelyföldi Dokumentumfilm szemlét

Ma kezdődik az első alkalommal megrendezett Székelyföldi Dokumentumfilm-szemle, amelynek központja Székelyudvarhely. A székelyföldi önkormányzatok és kulturális intézmények bemutató jelleggel hirdették meg a szemlét, amelyre 26 székelyföldi témát érintő filmmel neveztek be, melyeket Maros, Hargita és Kovászna megye településein vetítenek le.

A három napos rendezvény célja megismertetni a helyi filmkészítők alkotásait a nézőkkel, az alkotóknak ugyanakkor lehetőséget biztosít a tapasztalatcserére, egymással való találkozásra. Székelyudvarhely a szemle központja, itt valamennyi benevezett alkotás látható lesz, a vetítések nagy részét a Városi Könyvtárban tartják, kivéve három alkotást, amelyeket a volt Stúdió mozi nagytermében lehet megtekinteni. Itt vetítik le Szabó Károly két filmjét, a Domokost és a Ha nem használ, nem is árt címűt, valamint Sós Ágnes Szerelempatak című alkotását. A szemle szakmai szervezője Szabó Károly, a székelyudvarhelyi könyvtár munkatársa, aki elmondta: az esemény egyben fórum is. A filmszemle összes vetítésére a belépés ingyenes, a szervezők minden érdeklődőt várnak, a vetítések ma 12.00 órakor kezdődnek.

Székelyföldi Dokumentumfilm-szemlét rendeznek ma és holnap este Csíkszeredában is, a Hargita Megyei Kulturális Központ pinceklubjában. Ma délután 6 órától a székelyudvarhelyi Szabó Attila, az Úton-útfélen című film alkotója lesz a meghívott. Szintén ma este mutatják be Maksay Ágnes – Filip-dosszié című dokumentumfilmjét, amely Pálfi Géza katolikus lelkész életpályáját követi nyomon, történész kutatók segítségével dolgozták fel a plébános és a szekuritáté viszonyát.Az V. Székelyföld Napok keretében

Gyergyószentmiklóson is sor kerül a Székelyföldi Dokumentumfilm Szemlére. Holnap és holnapután 18 órai kezdettel vetítenek a művelődési ház Bocsárdi Angi Gabriella-stúdióteremben. Holnap Szalay Katalin: Minden nap egy nap című, 2013-ban készült 47 perces film vetítésével indul a rendezvény. A film Czine János, egy fiatal roma férfi mindennapjainak dokumentációja, élethű betekintés egy romatelep mindennapi életébe. Szünet után Sós Ágnes: Szerelempatak, szintén tavaly készült 70 perces filmjének vetítésére várják gyergyóiakat.

Ez egy sajátos hangvételű dokumentumfilm a szerelemről, a vágyakozásról, amely egy magyar ajkú falucskában készült, és szereplői felett már jócskán elszállt az idő. Pénteken 18 órától Fám Erika: Torony, Kós Károly lelátói 2006-ban készült 25 perces filmjét mutatják be. A Torony című dokumentumfilm Kós Károlyt nemcsak munkásságán, életművén keresztül, hanem emberi tapasztalatain, érzésvilágán keresztül is megismerteti. Második filmként Fábián Kornélia: Az Isten Háta mögött. Csík és gyergyószéki tanyák világa című 2013-ban készült alkotást vetítik. A 32 perces dokumentumfilm Úz-völgye, Csinód, Egerszék, Háromkút, Hágótő, Rece életét mutatja be. Harmadik filmként vetítik a gyergyószentmiklósi Berszán Árus György: Gondolatok a családról című 2008-ban készült 45 perces filmjét. Záró filmként Rácz Géza: A Firtos falvai – Atyha 2012-ben készült 41 percese szerepel a programban. A film e legendás vidék egyik gyöngyszemét mutatja be: utolsóként maradó lakóit, teljességre törekvő életüket, ritkuló, de még elevenen élő hagyományaikat.
MVR/Asztalos Ágnes/Dobos László/Vincze Csilla

 



október 15, 2014