• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9756 RON
  • USD4.5772 RON
  • GBP5.7994 RON
  • HUF1.2896 RON

Elkezdődött a versengés a kidobott karácsonyfákért

Kidobott karácsonyfákért versenyez a sepsiszentgyörgyi köztisztasági vállalat és a guberálók. A sepsiszentgyörgyiek a hagyomány szerint január hatodikáig, vagyis Vízkeresztig megtartotta a karácsonyfát. Máthé László, a Tega köztisztasági vállalat műveleti vezetője híradónknak elmondta, hogy hétvégétől egy teherautóval, két váltásban járják a várost, de éjszakánként is gyűjtik a hulladéklerakó helyekre kidobott fenyőket.

A köztisztasági vállalat évekkel ezelőtt beszerzett egy ág-aprítógépet, a tavaszi és az őszi fanyesés során lehullott gallyakat is ezzel aprítják, és ide jutnak a karácsonyfák is. Azokat feldarabolják, és ezzel fűtik a köztisztasági vállalat telepeit és irodáit, mondta Máthé László. A köztisztasági vállalat alkalmazottai ezekben a napokban a guberálókkal versenyeztek, hogy ki gyűjti össze hamarabb a kidobott karácsonyfákat, mert bár az hamar elég, és nem ad elég meleget, de a kukázók ennek ellenére eltüzelik a fenyőket. Előfordul, hogy a köztisztaságiak csak levágott fenyőágakat találják, a törzset mások elviszik tüzelőnek. Máthé László elmondta január végéig tart a fenyőfagyűjtési akció, tapasztalatok szerint ebben az időszakban átlag 120-150 köbméternyi fenyőfát dobnak szemétre a sepsiszentgyörgyiek.

Elkezdték Székelyudvarhelyen a kidobott karácsonyfák összegyűjtését, a hulladékból – akárcsak a tavaly – komposztot készítenek. A hulladékgazdálkodási vállalat tájékoztatása szerint Vízkereszt napjától egészen márciusig, naponta külön autó gyűjti be a város különböző pontjairól a kidobott örökzöldeket.

Azt még nem tudták megmondani, hogy hétfő óta mennyi gyűlt össze, de az elmúlt évek tapasztalatai szerint több száz köbméter faanyagról van szó. A fenyőkből Székelyudvarhelyen ezúttal sem tüzelőanyag lesz, bár történt erre próbálkozás, de nem volt rá kereslet. Így a Cekend tetőn található hulladéktározónál bedarálják, egyéb növényi hulladékkal keverik, majd az így kapott jó minőségű komposztot például füvesítésnél használja majd fel az Ave Hargita Kft.

Több kidobott karácsonyfa is látható Csíkszeredában a hulladékgyűjtő kukák környékén. Voloncs Csaba, a hulladékelszállítással megbízott Eco-Csík cég szóvivője elmondta, hogy az összegyűjtött fenyőfákat összeaprítják, majd újrahasznosításként szilárd tüzelőanyag, brikett készül belőlük. Felkérik a lakosokat, hogy a fenyőfákat a hulladéktárolók mellé helyezzék, ahonnan majd a köztisztaságért felelő cég emberei elszállítják. A guberálók is gyűjtik a szemétlerakók mellé dobott fenyőket, az ágakat lefaragják, a fák törzsét pedig ők is tüzelőnek használják.

Kovács Zsolt/Asztalos Ágnes/Dobos László

 


január 8, 2014