• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Következő műsor

10:00 TÉRERŐ

Hallgasd Nézd
Most Adásban

LACHOBAHT - A ROMA KÖZÖSSÉG MŰSORA

Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9700 RON
  • USD4.5781 RON
  • GBP5.8914 RON
  • HUF1.2701 RON

Eljárás indulhat Florin Cîțu és két volt minisztere ellen

Pénteken eljutott a szenátushoz a korrupcióellenes ügyészségnek az a kérése, hogy a felsőház engedélyezze a koronavírus elleni oltások beszerzésével összefüggésben hivatali visszaéléssel gyanúsított Florin Cîţu liberális szenátor elleni büntetőeljárás elindítását.

Florin Cîţu volt kormányfő mentelmi jogának felfüggesztésére vonatkozó kérés várhatóan a szenátus hétfői házbizottsági ülésén kerül napirendre, és továbbítani fogják a jogi bizottsághoz. Utóbbi testület egy jelentésbe foglalja álláspontját a szenátor mentelmi jogának felfüggesztésével kapcsolatban. A jelentésről a szenátus plénuma szavaz.

A Nemzeti Liberális Párt frakciója támogatni fogja Florin Cîţu volt kormányfő mentelmi jogának visszavonását – közölték tegnap liberális források.

Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség csütörtökön kérte az elnöki hivatal és a szenátus jóváhagyását ahhoz, hogy büntetőeljárást indíthasson három hivatali visszaéléssel gyanúsított személy ellen. Ügyészségi források szerint a gyanúsítottak Florin Cîţu volt kormányfő, illetve Vlad Voiculescu és Ioana Mihăilă volt egészségügyi miniszterek.

Az ügyészség tájékoztatása szerint azt vizsgálják, hogy 2021 januárja és májusa között az említett volt kormánytagok a jogszabályok megsértésével és a beszerzést alátámasztó dokumentumok/elemzések hiányában a szükségesnél jóval több Pfizer és Moderna oltóanyag adagot rendeltek.

Florin Cîţu volt miniszterelnök, a Nemzeti Liberális Párt szenátora közösségi oldalán azt írta, hogy a köztisztségekben végzett tevékenysége mindig a jóhiszeműségen és a törvények tiszteletben tartásán alapult.

A politikus arra reagált, a korrupcióellenes ügyészség kezdeményezte mentelmi jogának felfüggesztését egy vakcinabeszerzésekkel kapcsolatos ügyben. Mint bejegyzésében írta, teljes mértékben bízik az igazságszolgáltatásban, és meg van győződve arról, hogy a folyamatban lévő eljárás az igazság kiderítéséhez vezet.

A világjárvány idején a koronavírus elleni oltások beszerzéséért az akkori kormányfő Florin Cîţu felelt- fogalmazott közösségi oldalán Vlad Voiculescu volt egészségügyi miniszter.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség politikusa arra reagált, hogy az Országos Korrupcióellenes Ügyészség büntetőeljárást indítana ellene, amiért 2021 januárja és májusa között a román állam az ő hozzájárulásával a szükségesnél jóval nagyobb mennyiségű oltóanyagot rendelt meg, és ezzel egymilliárd eurós kár keletkezett a költségvetésben.

A Cîţu-kormány egészségügyi minisztere bejegyzésében emlékeztetett arra, hogy a hivatalából való távozása után maga is támogatta az akkori vakcinabeszerzések kivizsgálását. Mint írta, többek között azért is kellett távoznia a kormányból, mert nem értett egyet az oltáskampányt koordináló személyek összes döntésével.

A Szociáldemokrata Párt meg fogja szavazni Florin Cîţu liberális szenátor mentelmi jogának felfüggesztését- jelentette ki Marcel Ciolacu kormányfő.

Arról, hogy a volt kormányfőt a vakcinabeszerzésekkel kapcsolatban hivatali visszaéléssel gyanúsítja a korrupcióellenes ügyészség, a miniszterelnök kijelentette, számtalan kritika érte, amikor annak idején ellenzékből ezeket a beszerzéséket aberrációnak nevezte. Szerinte az üggyel kapcsolatos DNA-közleményből is kitűnik, hogy az akkori kormány pénzveszteség nélkül is rendelhetett volna koronavírus elleni oltóanyagot. Hozzátette, semmi akadálya nem lesz annak, hogy a teljes igazság kiderüljön.

A Nemzeti Liberális Párt vállalta a felelősséget a vakcinabeszerzésékért – jelentette ki Cătălin Drulă a Mentsétek meg Romániát Szövetség elnöke.

A politikus közösségi oldalán kifejtette,  az ellenzéki alakulatot nem fogják megfélemlíteni a politikai szempontok szerint időzített büntetőeljárások. Szerinte ez az ügy valójában egy jelzés arra, hogy a párt tegyen le egy jobboldali választási szövetség létrehozásáról.

A pártelnök úgy vélekedett, a Szociáldemokrata Párt valójában a kormányzása alatt történt visszaéléseket és pénzlenyúlásokat szeretné elfedni, a Nemzeti Liberális párt pedig abban érdekelt, hogy ne legyen vetélytársa a jobboldalon a jövő évi választásokon.

Cătălin Drulă hangsúlyozta, Vlad Voiculescu egy tisztességes ember, aki a három hónapig tartó egészségügyi miniszteri mandátuma alatt felelősségteljesen járt el. Emlékeztetett arra is, hogy annak idején az Európai Bizottság 4,6 milliárd adag oltóanyagot rendelt a 450 millió fős uniós lakosságnak, mert nem lehetett tudni, hogy mi történik majd a vakcinagyártással, miként mutálódik a koronavírus és hány emlékeztető oltásra lesz szükség.

Forrás: Agerpres


november 24, 2023