• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9759 RON
  • USD4.6361 RON
  • GBP5.8194 RON
  • HUF1.2736 RON

Elfogadták a készenlétre vonatkozó törvénytervezetet

A kormány elfogadta a készenlétre vonatkozó törvénytervezetet – közölte a kabinet hétfői ülését követően Ionel Dancă, a miniszterelnöki kancellária vezetője.

Ionel Dancă szerint a tervezet rendelkezései nagyrészt olyan kérdésekre vonatkoznak, amelyeket “a rendkívüli állapotban szabályoztak, és amelyek folytatásáról a vészhelyzet alatt a parlament által elfogadott törvény fog rendelkezni”. A jogszabálytervezetet elküldték a parlamentnek, amelynek sürgősségi eljárással kellene megtárgyalnia azt. A tervek szerint a szükségállapotot május 15-étől váltja a vészhelyzeti állapot.

A vészhelyzet alatt kötelező lesz a maszkviselés a közlekedési eszközökön, a nyilvános zárt helyeken, az üzletekben és a munkahelyeken, illetve érvényben marad az az előírás, miszerint az egészségügyben versenyvizsga nélkül is alkalmazni lehet új munkaerőt. A hatóságok ugyanakkor továbbra is maximálhatják a gyógyszerek, oltások, fertőtlenítőszerek és más egészségügyi eszközök és anyagok árát. A törvénytervezet azt is szabályozza, hogy miként kell kezelni a fizetésképtelenségi eljárásokat a készenlét idején.

A készenléti állapot ideje alatt is felfüggeszthető a kereskedelmi központokban működő cégek tevékenysége – jelentette be ma a miniszterelnöki hivatal vezetője. Ionel Danca közölte, az intézkedés alól kivételt képezhetnek az elektromos és elektronikai cikkek forgalmazásával foglalkozó cégek, amennyiben vállalják a termékek házhoz szállítását; a kereskedelmi központban működő azon vállalkozások, amelyek közvetlen külső bejárattal rendelkeznek; valamint “a szépségszalonok, ruhamosodák, fogászati rendelők, szemüvegkészítők és egyebek”.

Az ötven főnél több alkalmazottat foglalkoztató közintézményeknek és állami vállalatoknak több időpontot kell megszabniuk a munkaidő elkezdésére és befejezésére.

A miniszterelnöki hivatal vezetője, Ionel Dancă szerint a készenléti állapot ideje alatt és az azt követő 90 napon érvényben maradnak a kollektív munkaszerződések. A tervezet értelmében az intézmények és hatóságok versenyvizsga nélkül alkalmazhatnak személyzetet a koronavírus-járvány elleni küzdelemmel kapcsolatos munkakörökbe. A jogszabálytervezet felhatalmazza ugyanakkor a hatóságokat, hogy korlátozásokat vezessenek be a légi, vízi, közúti és vasúti szállítást illetően, az országos vészhelyzeti bizottság határozataival összhangban.

A készenlétet szabályozó törvénytervezettel módosul a szabálysértések rendszere is oly módon, hogy összhangban legyen a 2001/2-es kormányrendelet előírásaival.

‘A törvénytervezet értelmében a szabálysértések rendje összhangba került a 2001/2-es kormányrendelet előírásaival, mivel az 1999/1-es rendelet alapján megszabott rendszer sértette az alkotmányt’ – jelentette ki Ionel Dancă, a miniszterelnöki kancellária vezetője a hétfői kormányülés végén, amelyen elfogadták a készenlétet szabályozó törvénytervezetet.

Forrás: Agerpres


május 11, 2020