• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9700 RON
  • USD4.5781 RON
  • GBP5.8914 RON
  • HUF1.2701 RON

Életét vesztette három amerikai katona a Közel-Keleten

Három amerikai katona életét vesztette az amerikai erők elleni dróntámadásban Szíria és Jordánia határvidékén.

Joe Biden amerikai elnök tegnap kiadott közleményében kijelentette, hogy bár még vizsgálják a történteket, az Egyesült Államok szerint Irán által támogatott, Szíriában és Irakban működő radikális fegyveres csoportok hajtották végre az akciót. Az amerikai elnök kijelentette, folytatják a terrorizmus elleni küzdelem iránti elkötelezettségüket és minden felelőst felelősségre fognak vonni.

A gázai háború október 7-i kezdete óta a térségben ez volt az első olyan támadás, amelyben amerikai katonák vesztették életüket. Az elmúlt három hónapban a támadások mindennapossá váltak, és az összesítések szerint október 17-e óta Szíriában és Irakban mintegy 160 alkalommal lőttek ki, illetve irányítottak amerikai egységek támaszpontja felé rakétát vagy drónokat olyan radikális iszlamista fegyveres csoportok, amelyek Irán anyagi és katonai támogatását élvezik. Ezekben 70 amerikai katona szenvedett sebesüléseket.

Az amerikai médiában megszólaló katonai elemzők úgy fogalmaztak, hogy az amerikai egységeket támadó fegyveresek azzal, hogy amerikai katonákat öltek meg, átléptek egy határt, ami az elrettentésre épülő amerikai Közel-Kelet-politika megváltozásához vezethet, és ezzel párhuzamosan a közel-keleti konfliktus kiéleződéséhez.

Teherán nem vett részt abban a támadásban, amelyben három amerikai katona életét vesztette, és 25-en megsebesültek Jordánia északkeleti részén, a szíriai határ közelében – áll abban a közleményben, amelyet Irán ENSZ-képviselete tett ma közzé.

A kommüniké szerint amerikai erők és helyi fegyveres csoportok közötti konfliktusok állnak a súlyos incidens hátterében. Joe Biden amerikai elnök az Irán által támogatott csoportokat hibáztatta az amerikai erők elleni dróntámadásért, amely az első halálos csapás volt amerikai erők ellen az Izrael és a Hamász iszlamista szervezet között jelenleg zajló fegyveres konfliktus tavaly októberi kezdete óta, jóllehet a konfliktust elindító izraeli Hamász-támadás óta megszaporodtak a térségben állomásozó amerikai egységek elleni rakéta- és dróntámadások.

Tagadta Irán érintettségét Nasszer Kanaáni külügyi szóvivő is. Kijelentette, hogy a Teheránt érő vádaskodás alaptalan. A helyi fegyveres csoportok egyébként sem iráni utasításra cselekszenek – szögezte le. Hangoztatta mindazonáltal, hogy a szíriai és iráni célpontok elleni támadások, valamint a hadműveletek folytatása a palesztin Gázai övezetben „fokozza az instabilitás ciklusát” a térségben. Joe Biden vasárnap a felelősök elszámoltatását ígérte, és úgy fogalmazott, hogy a felelősségre vonás „idejét és módját” az Egyesült Államok fogja megválasztani.

Forrás: 24.hu/MTI


január 29, 2024