• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9764 RON
  • USD4.6500 RON
  • GBP5.8180 RON
  • HUF1.2774 RON

Életbe léptek az újabb szigorító intézkedések

Hatályba lépett az új korlátozó intézkedésekről szóló sürgősségi rendelet.

A koronavírus-járvány terjedésének fékezése érdekében országszerte kötelezővé válik az arcmaszk viselése minden zárt és nyílt közterületen. A rendelet bevezeti az éjszakai kijárási korlátozást is, azaz 23 óra és 5 óra között csak munkavégzés, halaszthatatlan, orvosi ellátás, gyógyszerbeszerzés, gyerek vagy idős/beteg személy gondozása és a családban történt haláleset miatt hagyhatják el lakhelyüket az állampolgárok. A lakhelyelhagyás okát az illető személyi adataival együtt fel kell tüntetni az egyéni felelősségvállalási nyilatkozatban. A rendelet tiltja mindenféle kül- és beltéri ünnepség, társas összejövetel szervezését, ugyanakkor előírja a zárt térben működő élelmiszerpiacok és vásárok bezárását. Az üzletek 5 és 21 óra között tarthatnak nyitva, a házhoz szállítás azonban ezen az időintervallumon kívül is megengedett. A benzinkutakra és gyógyszertárakra szintén nem vonatkozik ez a korlátozás. Egy másik előírás értelmében az óvodák és iskolák országszerte áttérnek az online oktatásra. Az állami intézményeknek és a magáncégeknek egyaránt át kell térniük a távmunkára, amennyiben a tevékenység jellege ezt megengedi.

A mezőgazdasági termelők továbbra is értékesíthetik terményeiket a piacokon – írja tegnap esti Facebook-bejegyzésben Adrian Oros mezőgazdasági miniszter.

A tárcavezető rámutatott, azokat a zárt terű piacokat, amelyeknek az oldalfalai eltávolíthatóak, átalakítják nyitott piacokká, ahol pedig erre nincs lehetőség, kiköltözetik az asztalokat szabadtérre. Más helyeken mozgó piacokat alakítanak ki a helyi termelők számára. Ludovic Orban miniszterelnök és Marcel Vela belügyminiszter már szombaton felszólította a prefektusokat, hogy a helyi vezetőkkel közösen találjanak megoldást arra, hogy a termelők továbbra is értékesíthessék terményeiket. Ennek előzménye, hogy a mától életbe lépett szigorítások értelmében be kell zárni a zárt terű piacokat. A termelőket tömörítő érdekvédelmi szervezetek bírálták a kormány döntését és rámutattak arra, hogy az a multinacionális cégeknek kedvez, a hiper- és szupermarketek ugyanis este 9 óráig nyitva lehetnek.

A Maros megyei alprefektus, Nagy Zsigmond kifejtette, hogy ezek az intézkedések kilenc főbb pontból állnak. A szabályok a fertőzési aránytól függetlenül az ország minden településén kötelezőek. Ezek be nem tartása ötszáztól háromezer lejig terjedő pénzbüntetéssel jár. Az alprefektus kérésünkre elmondta, hogy még nem került szóba a magas fertőzöttségi ráta miatt Marosvásárhely lezárása.

Forrás: RRA/Marosvásárhelyi Rádió


november 9, 2020