• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9764 RON
  • USD4.6500 RON
  • GBP5.8180 RON
  • HUF1.2774 RON
Fotó: Kocsis B. János

Egyre nagyobb nyomás alatt van a sepsiszentgyörgyi kórház

Betelt a sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórház intenzív terápiás osztálya. 

Aggasztóan nő a háromszéki koronavírus fertőzöttek száma, egyre nagyobb nyomás alatt van a sepsiszentgyörgyi kórház. Múlt héten megduplázták a koronavírus betegeknek fenntartott intenzív terápiás ágyak számát ám mostanra mind a tíz hely foglalt, számolt be Roșu Mátyás. A kórház orvos igazgatója szerint a nem koronavírus fertőzötteknek fenntartott intenzív terápiás osztályt végszükség esetén még négy ággyal tudják bővíteni. Mivel nincs elég szakszemélyzet, az intenzív terápiás osztályt már csak akkor tudják bővíteni, ha valamelyik másik osztály működését leállítják és átirányítják onnan a dolgozókat, ezt viszont szeretnék elkerülni.

András Nagy Róbert a kórház menedzsere hozzátette: az egészségügyi személyzet túlterhelt, gyakran reggeltől estig védőfelszerelésben dolgoznak még a mosdóba se jutnak el. A sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórház igazgatója szerint az esetszámok gyorsuló üteme miatt a városi kórházaknak is ki kell venniük részüket a koronavírus fertőzöttek ellátásából. Raed Arafat államtitkár ki is adott egy rendeletet, miszerint ha a „Covid-kórházak” betelnek, a többi kórháznak is vállalnia kell a fertőzöttek kezelését. Mivel Sepsiszentgyörgyön beteltek az intenzív terápiás ágyak már nem tudják átvállalni más megyék fertőzött betegeit, jelenleg csak háromszéki fertőzötteket látnak el az intenzív terápiás osztályon.

A nagyszámú, súlyos állapotban lévő beteg miatt nagy mennyiségű oxigén fogy a sepsiszentgyörgyi kórházban.

Roșu Mátyás orvos igazgató szerint a járványtani osztályon 55 betegágynál van lehetőség oxigénpótlásra, jelenleg napi 800 liternyi oxigén fogy, szemben a járvány előtti időszakkal, amikor napi átlag 250 liter oxigénre volt szükség. A járvány kitörésekor a sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórház két új oxigéntartályt szerelt fel, hogy legyen biztonsági tartalékuk.

Jelenleg havi 25.000 liter oxigén fogy, és a környező kórházakban hasonlóképpen megnőtt az oxigén szükséglet, remélik a beszállító tartani tudja az ütemet, fogalmazta meg Roșu Mátyás. A sepsiszentgyörgyi kórházban az elmúlt egy hétben 17 koronavírus-fertőzéshez köthető elhalálozás történt, ez eddig a legmagasabb szám. Jelenleg a kórházban 90 koronavírusos beteget kezelnek és további 12 esetben fennáll a fertőzés gyanúja. A fertőző osztályon kezelt betegek közül  a többség súlyos állapotban van, sokan szorulnak oxigénpótlásra.

Marosvásárhelyi Rádió/Kovács Zsolt



november 13, 2020