• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9751 RON
  • USD4.5879 RON
  • GBP5.8059 RON
  • HUF1.2827 RON
Fotók: Metz Balázs

Nagy érdeklődés övezte a DeepDive második kiadását

Sikeresen zárult a második DeepDive kulturális minifesztivál, amelyen több, mint százan vettek részt, ami egyben azt is jelentette, hogy az összes jegy elfogyott.

Volt olyan érdeklődő, akinek már nem jutott belepő, így a jövőre nézve a befogadó képesség növelése célkitűzésé vált, mondta a zárókoncertet követően Vaida Cynthia, a DeepDive kommunikációs koordinátora.

Az egyre aggasztóbbá váló medvekérdésről is szó esett a DeepDive-on, ahol politikai oldalról és környezetvédelmi oldalról is megközelítették a témát.

A politikum és a sajtó napirendi pontjai közé tartozó medveügyből bizonyos politikusok tőkét kovácsolnak, terítéken van a kilövés mértéke, újabb törvénytervezetek, ugyanakkor arról is szó eset Tánczos Barna volt környezetvédelmi miniszter, szenátor és Domokos Csaba biológus, a Milvus csoport munkatársának előadásában, hogy mit lehet tenni az úgynevezett hotspot zónákban.

Tánczos Barnát és Domokos Csabát hallhatják.

Az érzelmek témakörében az egyik legérdekesebb jelenség, hogy a szerelem nem tartozik az alapérzelmek közé, ugyanis nem olvasható le az arcról, nem tudjuk valakiről egyértelműen megállapítani, hogy szerelmes-e vagy sem. Azonban ez is, ahogyan az öröm, a gyűlölet vagy éppen a meglepődés egy olyan rézelem, amely befolyásolja a döntéseinket, akár a politikában is.

Felmerül viszont az a kérdés, hogy mi lesz a jövőben, hiszen bár most kiülnek az arcunkra az érzelmek ezt nem sokan látják, ha a telefonunk képernyője mögött töltjük az időnket. Ezzel kapcsolatban látni kell, hogy történelmi távlatból a kütyük jelentette újdonság csak egy nagy rövid időszakot ölel fel, vélekedett Mérő László, matematikus, publicista, pszichológus, játékfejlesztő, az ELTE Pszichológiai Intézetének és a Babeș-Bolyai Tudományegyetemnek a professzora.

Mélységek és magasságok. Ezek jellemzik a hegymászást, hiszen egy mászás során először fel kell menni, sokkolni kell a szervezetet az ottani körülményekkel, majd vissza kell ereszkedni az alaptáborba. Utána ismét elindulni és kicsit még magasabbra jutni.

Nem egyből jut fel a hegymászó a csúcsra, sőt az sem biztos, hogy eléri azt. Valahogy így van ez az életben is, nem tudjuk, hogy mennyit kell még küzdeni a sikerért, nem tudjuk, hogy mikor fogy el az erőnk.

Erre is megtanít a hegy, arra hogy vannak be nem tervezett dolgok, vannak örömök és bánatok, mélységek és magasságok, ezek között élünk, itt kell embernek maradjunk, mondta a DeepDive-on Sterczer Hilda, hegymászó, a Hópárduc Alapítvány vezetője, Erőss Zsolt özvegye.

A rendezettség az emberi élet alapja, enélkül maga az ember sem létezne, ahogyan azok a folyamatok sem, amelyek a mindennapjaink részét képezik.

A rendezetlenség lényegében nem hasznosítható, ugyanakkor ez is mindenhol körbevesz minket, ebben kell megtalálni, legalább lokális szinten a rendezettséget, magyarázta dr. Néda Zoltán, fizikus, egyetemi tanár.

Újságíró, diplomata, érdekképviseleti szervezet vezetője, majd influenszer, közösségi médiás tartalomgyártó. Röviden így lehetne jellemezni Turnai Barnabás életútját, aki mindezeken a területeken kipróbálta magát.

Jelenleg a közösségi médiás munkásságban és podcast gyártásban találta meg a helyét, ahol viccesen, szatirikusan közelíti meg a hétköznapi történéseket. A poénkodás mellett pedig tisztában van a munkásságnak a felelősségével is, hiszen több tízezer ember követi, erről beszélt rádiónknak is az előadása után.

Városfejlesztés, parkok, parkolók és kultúra. Ezek mind benne vannak Marosvásárhely fejlesztési tervében, a kérdés az, hogy mikor válhatnak valóra?

Soós Zoltán, a város polgármestere szerint a tervezők szinte minden esetben nagyot álmodnak, aztán elválik, ezekből mit és hogyan tudnak megvalósítani. Jelenleg is egyszerre több projekt fut a városban és a továbbiakra van támogatás, de ezeknek egyszerre nem is lehet nekiállni, mert az teljes káoszt eredményezne, nyomatékosította Soós Zoltán.

Marosvásárhelyi Rádió/Nagy-Bodó Szilárd



szeptember 25, 2023