• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9761 RON
  • USD4.6567 RON
  • GBP5.7878 RON
  • HUF1.2649 RON

Csökkentenék az RMDSZ szerepét az új kormányban

Csökkentené az RMDSZ szerepét a május végi kormányfőcsere után felálló új kabinetben a Szociáldemokrata Párt és a Nemzeti Liberális Párt – az RMDSZ delegációja tegnap elhagyta a kormánykoalíciós tárgyalást.

Ennek előzménye, hogy Nicolae Ciucă kormányfő, a Nemzeti Liberális Párt elnöke bejelentette: miután átadja a miniszterelnöki széket Marcel Ciolacu szociáldemokrata pártelnöknek, igényt tart a fejlesztési miniszteri tisztségre, amelyet jelenleg Cseke Attila tölt be.

Másfél héttel ezelőtt a Tánczos Barna vezette környezetvédelmi minisztériumra vetett szemet a Nemzeti Liberális Párt, mert a szociáldemokraták nem hajlandók átengedni nekik a szállításügyi minisztériumot. Utóbb azonban ezt cáfolták a pártelnökök.

Az RMDSZ, a Nemzeti Liberális Párt és a Szociáldemokrata Párt viszonya a kormányváltásról és a kormányprotokoll újratárgyalásáról szóló tárgyalások kezdete óta jelentősen romlott.

A két nagy párt egyébként az RMDSZ támogatása nélkül is rendelkezik a következő Ciolacu-kabinet beiktatásához szükséges parlamenti többséggel, azonban maga a szociáldemokrata pártelnök jelentette ki két napja, hogy az RMDSZ-szel közösen kormányoznak tovább.

A Digi24 ugyanakkor megjegyezte, az RMDSZ kormányból való eltávolítására vonatkozó számítások tisztán választási jellegűek. Lucian Bode, a liberálisok főtitkára szerint ugyanis a Nemzeti Liberális Párt legalább 5 százalékkal többet szerezne a felméréseken, ha engedne a közvéleményben az utóbbi időben megnyilvánuló nacionalizmus hullámának, és kizárna az RMDSZ-t kormánykoalícióból.

Az RMDSZ nem kíván kilépni a kormányból, akár a sportminisztériumnak egy másik minisztériumba történő beolvasztásával is egyetért, de nem érti, hogy miért nem tarthatja meg a fejlesztési tárcát – jelentette ki az Agerpres-nek Antal Árpád.

A koalíciós tárgyalásokon részt vevő sepsiszentgyörgyi polgármester rámutatott arra, hogy a fejlesztési minisztériumot nem érinti a Nemzeti Liberális Pártnak és a Szociáldemokrata Pártnak a kormányfőcseréről szóló korábbi megállapodása.

Kiemelte: az érdekvédelmi szövetség a kormányváltást előkészítő tárgyalásokon a liberálsok és a szociáldemokraták korábbi megállapodásának tiszteletben tartását kérte, amelynek nem részese. A politikus azért is furcsállja a koalíciós tárgyalások tegnapi fejleményeit, mert a Nemzeti Liberális Párt szóvivője azt nyilatkozta, hogy a liberálisok nem kívánják elvenni az RMDSZ-től a fejlesztési minisztériumot.

Adrian Cozma, a Nemzeti Liberális Párt országos alelnöke egy sajtótájékoztatón azt mondta, az RMDSZ-nek „nagyobb a részesedése a kormányban, mint amennyit megérdemel”.

A parlamenti képviselő emlékeztetett arra, hogy az RMDSZ-nek csak 5,5 százalékos támogatottsága volt a 2020-es parlamenti választásokon, ezért megengedhetetlen, hogy ők irányítsanak kettőt a legfontosabb minisztériumok közül.

Rámutatott: a polgármesterek 90 százalékénak két minisztériummal van dolguk, a fejlesztési és a környezetvédelmi tárcával, amelyeket jelenleg RMDSZ-es politikusok vezetnek. Azt mondta, azzal, hogy az új kormányban kevesebb minisztériuma lenne az RMDSZ-nek a helyzet normalizálódna, nem pedig a szövetség veszteségéről lenne szó.

Forrás: Digi24/Agerpres


május 19, 2023