• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9764 RON
  • USD4.6500 RON
  • GBP5.8180 RON
  • HUF1.2774 RON

Csökkenő tendenciát mutat a koronavírus járvány

Csökkenő tendenciát mutat a koronavírus járvány – jelentette ki tegnap Nelu Tătaru egészségügyi miniszter, hangsúlyozva, hogy egyelőre nem ismertek a korlátozások feloldásának esetleges negatív hatásai.

Elmondta, várják a szükségállapot megszűnése utáni 10 nap leteltét, akkor mutatkozik meg ugyanis a lazítás hatása. A tárcavezető szerint néhány nap múlva megtudjuk, hogy a járvány elért-e a csoportos megfertőződések szakaszába vagy az eddigi intézkedések hatékonyaknak bizonyultak, és tovább lehet lazítani a korlátozásokon. Hozzátette, amennyiben mind a hatóságok, mind a lakosság felelősen viselkedik, sikerül megállítani a járvány terjedését. Így lesz idő arra, hogy elemezzék a történteket, felvázolhassák azt, hogy mi várható a továbbiakban, és megállapítsák, hogy a lakosság mekkora hányada immunizálódott. Elmondta, hogy továbbra is komolyan kell venni a társadalmi távolságtartásra és a védőmaszk kötelező használatára vonatkozó szabályokat – ez főleg a közszállítási eszközökön és a munkahelyeken fontos.

Az elmúlt héten folyamatosan csökkent az új koronavírus-fertőzéssel összefüggésbe hozható halálesetek száma Romániában. Naponta legtöbb 20, tegnap 10 személy halálát tulajdonították a fertőzésnek.

Lassan csökken az intézményes karanténba helyezett személyek száma is. Az elmúlt hét elejéhez viszonyítva harmadával vannak kevesebben, ezzel szemben érezhetően nőtt a lakhelyi elkülönítésben tartózkodóké. Ez jobbára annak tulajdonítható, hogy a szükségállapot megszűnése óta nem kötelesek intézményes karanténba vonulniuk azoknak, akik külföldről érkeznek az országba. Amennyiben van lehetőségük, elegendő, ha lakhelyükön töltik el a 14 napos kötelező elkülönülési periódust. A hatóságok közleménye szerint továbbra is napi 10 ezer koronavírus tesztet végeznek el, a gyógyultak száma pedig jóval meghaladja az újonnan igazolt fertőzöttekét. Eddig közel 10 ezer 800 beteget nyilvánítottak gyógyultnak és kiengedtek a kórházból. A járvány kezdete óta Romániában 17 ezer 700 fertőzéses esetet vettek nyilvántartásba.

Ha a lazítás jelenlegi fázisa jól működik, megtörténhet, hogy június elsején megnyitják a teraszokat, és június 15-én a tengerparti napozókat- nyilatkozta Nelu Tătaru egészségügyi miniszter.

Mint fogalmazott, lehet gondolni a vakációra, de fokozatosan kell bevezetni a lazítást. Hozzátette, ha a következő időszakban minden jól megy, akkor megnyílhatnak a teraszhelyiségek június elsején, és a tengerparti strandok június 15-én. Ugyanakkor figyelmeztetett, hogy a lakosságnak nem szabad lazítania a maszkviselésre és a fizikai távolságtartásra vonatkozó előírásokon.

Forrás: RRA/Agerpres


május 23, 2020