• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9759 RON
  • USD4.6361 RON
  • GBP5.8194 RON
  • HUF1.2736 RON

Bejelentette lemondását Mihai Tudose kormányfő

Lemond kormányfői tisztségéről – jelentette be Mihai Tudose tegnap este, a Szociáldemokrata Párt országos végrehajtó bizottságának ülése után.

Miahi Tudose hozzátette, nem fogja ellátni az ügyvivő kormányfői tisztséget. Tegnap este hivatalosan is benyújtotta lemondását, az erről szóló dokumentumot ma küldik el az elnöki hivatalnak, a kormányfő mai programját már Paul Stănescu miniszterelnök-helyettes veszi át. Újságírói kérdésre válaszolva, a távozó kormányfő elismerte, hogy részben őt terhelheti a felelősség, amiért ilyen hamar megingott benne párttársai bizalma. Kifejtette, sajnálja, hogy nem adtak át több kilométer autópályát, nem építettek több kórházat, de, elkezdtek egy csaknem 500 milliós beruházást. Hozzátette, emelt fővel távozik, kollégái méltányolták a kormányzati munkáját – mondta Mihai Tudose, aki azt is elmondta, a szociáldemokrata párton belüli alelnöki tisztsége nincs veszélyben.

Ma tárgyalnak az új miniszterelnök-jelölt nevesítéséről

A Szociáldemokrata Párt országos végrehajtó bizottsága ma délelőtt tárgyal az új miniszterelnök-jelölt nevesítéséről – jelentette be tegnap késő este Liviu Dragnea pártelnök.

Meglátása szerint tegnap hosszú, komoly és mély vitát folytattak, amelynek a végén szavazás alá bocsátották, hogy mondjon-e le a miniszterelnök. Liviu Dragne kifejtette, a határozatot 60-an támogatták, négyen tartózkodtak, négyen ellene szavaztak, Mihai Tudose pedig nem szavazott. Mihai Tudose az ülés elején megismételte, amit beiktatásakor is mondott, hogyha a végrehajtó bizottság azt kéri, hogy mondjon le, akkor lemond – közölte Liviu Dragnea.

Liviu Dragnea nem tesz javaslatot a miniszterelnök-jelölt személyére

A Szociáldemokrata Párt elnöke reméli, hogy Klaus Iohannis államfő tiszteletben tartja az alkotmányt és figyelembe veszi a parlamenti többség akaratát, amikor a Szociáldemokrata Párt – Liberálisok és Demokraták Szövetsége által javasolt miniszterelnök kinevezésről lesz szó.

A szociáldemokraták elnöke kifejtette, ő maga nem tesz javaslatot a miniszterelnök-jelölt személyére, mert úgy tűnik, erre ő nem alkalmas. Liviu Dragnea arra utalt, hogy Sorin Grindenut és Mihai Tudosét is ő javasolta a miniszterelnöki tisztségbe, de együk sem vált be.

A kormányfő tegnap este hivatalosan is benyújtotta lemondását

Mihai Tudose tegnap este hivatalosan is benyújtotta lemondását, az erről szóló dokumentumot ma reggel küldik el az elnöki hivatalnak – írja a kormány ma kiadott közleményében.

Az idézett forrás szerint az államfő kiad egy rendeletet a tisztség megüresedéséről, egy másik rendelettel pedig a kormány egy másik tagját ügyvivő miniszterelnöknek nevezi ki, az új kormány megalakulásáig. A rendeletek akkor lépnek életbe, amikor megjelennek a Hivatalos Közlönyben – tájékoztat a közlemény.


január 15, 2018