• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9748 RON
  • USD4.5777 RON
  • GBP5.8147 RON
  • HUF1.2880 RON

Az orosz katonák visszavonását sürgette ma délelőtt Brüsszelben az ukrán miniszterelnök

Az orosz erőknek a Krím félszigetről történő visszavonását sürgette ma délelőtt Brüsszelben az ukrán miniszterelnök.

Arszenyij Jacenyuk azután nyilatkozott újságíróknak, hogy megbeszélést folytatott Martin Schulzcal, az Európai Parlament elnökével. Álláspontja szerint Oroszországnak nem lenne szabad figyelmen kívül hagynia az Egyesült Államoknak, Nagy-Britanniának, Németországnak és Franciaországnak a válság enyhítését célzó erőfeszítéseit, s ehhez összekötő csoport megalakítását sürgette. A jelenlegi helyzetről azt mondta, hogy az orosz erők bénítják a krími ukrán egységeket, feszültséget provokálva.

Közben megkezdték az egyeztetéseket az európai uniós állam- és kormányfők a rendkívüli, brüsszeli csúcstalálkozó előtt Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnökkel az ukrajnai konfliktusról és az ország helyzetéről.
Az uniós vezetők ezt követően, munkaebéden folytatják le a politikai vitát az ukrajnai helyzetre adandó uniós válaszról és az Oroszországgal szembeni esetleges büntetőintézkedésekről. David Cameron brit kormányfő a csúcstalálkozóra érkezve úgy nyilatkozott, hogy azt a világos üzenetet kell megfogalmazni Oroszország számára, hogy az általa tett lépések elfogadhatatlanok, és lesznek következményei. Mindemellett a brit miniszterelnök annak fontosságát is hangsúlyozta, hogy az új kijevi kormány és Moszkva között be kell indulnia a párbeszédnek. Francois Hollande a megbeszélések kezdete előtt úgy nyilatkozott, a lehető legnagyobb nyomást kell gyakorolni Moszkvára, az esetleges szankciók kilátásba helyezése a közvetlen párbeszéd és a konfliktus enyhítésének beindítását hivatott szolgálni. Angela Merkel közölte, Németország erőteljesen támogatja az Ukrajnának nyújtandó segélycsomagot. A német kormányfő szintén a párbeszéd fontosságát hangsúlyozta, ám kiemelte, hogy emellett valóban szó lesz a csúcstalálkozón büntetőintézkedésekről, amelyek bevezetése attól függ, hogy sikerül-e fejlődést felmutatni az Oroszország és az új ukrán kormány közötti párbeszédben.

Az ukrán nemzeti bank épületéből adták le lövéseiket az orvlövészek február 20-án Kijevben – közölte Oleh Mahnyickij ügyvezető főügyész, akinek szavait az Ukrainszka Pravda című portál idézte.
“Most már elmondható, hogy a nemzeti bank épületéből lőttek, mesterlövészpuskákkal. Ennek a nyomait azonosították, a helyszínen megtalálták a mesterlövészpuskáktól származó töltényhüvelyeket” – nyilatkozott a főügyész, hozzátéve, hogy egy már lefolytatott vizsgálat megállapításairól beszél. Közlése szerint ismert a lövöldözés összes résztvevőjének neve, és parancsot adtak felkutatásukra.
MTI

 


március 6, 2014