• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9761 RON
  • USD4.6567 RON
  • GBP5.7878 RON
  • HUF1.2649 RON
Fotó: Unian

Az ukrán hadsereg szerint Kijev ostromára készülnek az orosz erők

Az ukrán hadsereg jelentése szerint az orosz erők továbbra is rakéta- és tüzérségi csapásokat mérnek Fehéroroszországból ukrajnai településekre – számolt be róla a The Guardian.

Az ukrán fegyveres erők vezérkara helyi idő szerint nem sokkal reggel 7 óra előtt közzétett hadműveleti jelentésében azt írta, hogy Oroszország továbbra is megsérti a nemzetközi humanitárius jog szabályait azzal, hogy civileket és zöldfolyosókat lő, valamint felszerelést és lőszert telepít lakónegyedekbe. Az ukrán hadsereg szerint a Kijevtől nyugatra fekvő Irpiny városában több mint három napja nincs áram, víz és fűtés – idézi a jelentést a brit lap.

Az ukrán hadsereg ma hajnalban kiadott helyzetértékelése szerint az orosz erők Kijev ostromára készülnek, ezzel egyidejűleg teljes ellenőrzés alá akarják vonni Irpiny és Bucsa településeket az ukrán főváros közelében, és próbálják elérni Kijev keleti külvárosait.

Vadim Deniszenko, az ukrán belügyminiszter tanácsadója tegnap este arról beszélt egy élő televíziós műsorban, hogy a Kijev felé vezető utakon nagy számban gyülekeznek az orosz erők és harci járművek. A tanácsadó szerint az ukrán vezetés abból indul ki, hogy a következő napok döntő ütközetét Kijevért fogják vívni – jelentette az Ukrajinszka Pravda hírportál. Vitalij Klicsko kijevi polgármester a Telegram-csatornáján azt írta, hogy harcok folynak Kijev közelében, és a főváros igyekszik felkészülni a védekezésre.

Ukrán tisztségviselők közlése szerint az orosz erők tegnap országszerte több tüzérségi és rakétatámadást hajtottak végre. A Kijevtől északra fekvő Csernyihiv város lakónegyedeire nagy erejű bombákat dobtak. Este heves tüzérségi támadás érte a déli Mikolajiv és a keleti Harkiv városokat.

Vlagyimir Putyin orosz elnök tegnap hosszasan beszélt telefonon Emmanuel Macron francia elnökkel – adta hírül a Sky News.

A két államfő a hívás során főként a zaporizzsjai atomerőmű körüli feszült állapotokról tárgyalt, amely kapcsán az orosz elnöknek meggyőződése, hogy kizárólag Ukrajna tehető felelőssé a nukleáris létesítményt övező provokációért.

Beszámolók szerint az atomerőművet csütörtök éjszaka kezdték ágyúzni az orosz egységek, a támadás következtében pedig tűz ütött ki a létesítmény területén. A lángokat eloltották, a reaktor nem sérült meg. Az atomerőmű biztonsági rendszerei péntek hajnalban kerültek orosz irányítás alá, az ukrán nukleáris szabályozó hatóság szerint a sugárzás továbbra is normális szinten marad.

Forrás: MTI/hirado.hu/Skynews


március 7, 2022