• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9759 RON
  • USD4.6361 RON
  • GBP5.8194 RON
  • HUF1.2736 RON

Az államfő ismét a magyar kártyához nyúlt

Klaus Johannis államfő a Szociáldemokrata Pártot tette felelőssé a kialakult egészségügyi válságért. Mint mondta, a szükségállapot alatt az ellenzéki alakulat nem a járvány megelőzésével foglalkozott, hanem az RMDSz-szel szövetkezett, hogy titokban átmehessen a parlamentben a Székelyföldi Autonómia-törvény.

Közben a hatóságok és a kormány végezték a dolgukat, de ez nem felelt meg a Szociáldemokrata Pártnak, mert kivette a kormány kezéből azt a kevés eszközt is, amelyekkel a válságot kezelhette. Június 25-én – amikor az alkotmánybíróság az alaptörvénybe ütközőnek nyilvánította az 55-ös törvény egyes cikkelyeit, amelyek a fertőzésgyanús emberek karanténba való helyezéséről rendelkeznek – 460 új esetet jelentettek és 10 elhalálozást. Július másodikán, amikor az Alkotmánybíróság megindokolta döntését, 450 új koronavírusos fertőzöttet és 20 elhunytat jelentettek egyetlen nap alatt – mondta az államfő. Hozzátette: ezt követően, a több mint kéthetes huzavona után, végül július 18-án hirdette ki a karanténtörvényt. Ezért a kormány nem tudta megakadályozni, hogy a tünetmentes vagy fertőzésgyanús emberek kérésre hazamenjenek a kórházból és nem tudta karanténba sem küldeni őket és a hazautazókat – a joghézag miatt – mondta Klaus Johannis. Hozzátette: Így jutott el oda az ország, hogy csütörtökön 1350 új koronavírusos megbetegedést jelentettek – az eddigi legtöbbet, illetve 35 elhunytat. Az államfő szerint a helyzet súlyos. Ugyanakkor megköszönte az állampolgárok 90%-ának, hogy betartják az egészségvédelmi szabályokat, viselik a maszkot és tartják a fizikai távolságot.

Szociáldemokrata Párt szóvivője, Lucian Romaşcanu az államelnök nyilatkozatára reagálva kifejtette, kormány elveszítette az ellenőrzést a járvány fölött, Klaus Iohannis államfő pedig a Szociáldemokrata Pártot hibáztatja.

Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt ügyvivő elnöke tegnap bejelentette, hogy a szociáldemokraták úgy döntöttek, augusztusban nyújtják be a bizalmatlansági indítványt az Orban-kormány ellen. Marcel Ciolacu felszólította az ellenzéket, hogy mind szavazzák meg a szociáldemokraták bizalmatlansági indítványát. Kifejtette, tudomása szerint a Mentsétek meg Romániát Szövetség kivételével, amelyről nem tudni, hogy kormányon van, vagy ellenzékben, minden politikai párt ellenzékben van. A szociáldemokrata vezető szerint Ludovic Orban kormányfőnek a parlament elé kell állnia, hogy tisztázza, kormánya képes-e megszervezni a választásokat és meg tudja-e nyitni biztonságban az iskolákat szeptemberben.

Forrás: RRA


július 31, 2020