• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9765 RON
  • USD4.6373 RON
  • GBP5.8018 RON
  • HUF1.2662 RON
Fotó: MTI/Veres Nándor

Az 1956-os forradalomra és szabadságharcra emlékezünk ma

Az 1956-os forradalomra és szabadságharcra emlékezik a magyarság.

A budapesti Műegyetem aulájában 1956-ban tartottak nagygyűlést a változást akaró fiatalok. Követeléseiket 16 pontban foglalták össze. A forradalom 67. évfordulóján a diák és oktató hősök alakját idézték fel. A megemlékezésen részt vettek olyanok is, akik átélték az 1956-os forradalmat. A Műegyetemtől fáklyás emlékmenet indult. A tömeg a szabadság lángját szimbolizáló fáklyákkal vonult. Voltak, akik forradalom és szabadságharc jelképét, a Rákosi címertől megszabadított lyukas zászlót lobogtatták. A felvonulókat egy korabeli Csepel teherautó vezette a Bem térig.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc, illetve annak leverése szinte minden magyar családot érintett – mondta a Londonban tartózkodó Potápi Árpád János.

A nemzetpolitikáért felelős államtitkár arról beszélt, hogy bárhol is éljenek magyarok a nagyvilágban, megemlékeznek 1956-ról, 56 hőseiről és azokról, akiknek a szabadságharc utáni megtorlás miatt el kellett hagyniuk hazájukat. Hozzátette: a menekülők megerősítették a diaszpórát, a magyar közöségeket világszerte.

Marosvásárhelyen a Vártemplom mellett emlékeznek.

Az RMDSZ Marosvásárhelyi szervezete idén is megszervezi az október 23-i megemlékezést, amelyre szeretettel várnak mindenkit 17 órától, a Vártemplom mellé.

A városi szervezet felkéri mindazokat, akik koszorúznának, hogy a hagyományos koszorú helyett egy szál virággal tisztelegjenek hőseink előtt. „Emlékezzünk együtt 1956 hőseire, ünnepeljünk együtt a magyar szabadság napján!” – áll a közleményben.

Csíkszeredában is megemlékeznek ma az 1956-os forradalom hőseire.

Délben 1 órától ünnepi megemlékezést tartanak a Kalász lakótelepi temető előtti kopjafánál – a Volt Politikai Foglyok Hargita Megyei Szövetsége szervezésében. 18 órától köztéri ünnepség lesz a Magyar Konzulátus előtti Gloria Victis emlékműnél – ahol a tervek szerint beszédet mond Tuzson Bence, Magyarország igazságügyi minisztere. Este fél 8-tól a Városi Művelődési Házban a Bekecs Néptáncszínház folklórelőadását lehet megnézni.

Az ünnep alkalomból, 18 órától díszvilágítást kap a Mikó-vár, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa és a Csíki Mozi épülete. Csíkszereda Polgármesteri Hivatala tájékoztatja a lakosságot, hogy ma, október 23., a kollektív munkaszerződés értelmében munkaszüneti nap, ezért szünetel a városházi ügyfélszolgálat. Sürgős kifizetések (forgalmi büntetések) bármely banki kirendeltségnél vagy a román postán eszközölhetőek.

Az 1956-os forradalomra és szabadságharcra emlékeznek ma Háromszék több településén.

Sepsiszentgyörgyön ma a városháza homlokzatán található Gloria Victis táblánál, Szalay Attila 1956-os mártír Csíki utcai emléktáblájánál koszorúznak majd este 7 órától a Kónya Ádám Művelődési Ház udvarán, az ’56-os emlékparkban kezdődik a megemlékezés. Beszédet mond Vargha Fruzsina alpolgármester, Soós Zoltán konzul, Török József, a Volt Politikai Foglyok Szövetségének Kovászna megyei elnöke, áldást mond Bucsi Zsolt Tamás református lelkipásztor. Ma este 8 órakor fáklyás felvonulás indul az Erzsébet parkba a kommunizmus áldozatai emlékére felállított kopjafához.

Kézdivásárhelyen az 1956-os szabadságharc hősei előtt a református temető kopjafáinál koszorúznak majd 17 órától a Nagy Mózes Főgimnázium diákjai megemlékező műsort tartanak a Vigadó Művelődési Központ előtti téren.

Baróton a Gaál Mózes és a Baróti Szabó Dávid iskolák közös udvarán Jan Palach, Bauer Sándor és Moyses Márton mártírok emlékművénél, illetve a négy baróti diákforradalmár: Bíró Benjámin, Józsa Árpád Csaba, Kovács János és Moyses Márton emléktáblájánál emlékeznek és koszorúznak. A baróti megemlékezés a Petőfi Sándor utcai 1956-os emlékműnél folytatódik Benedek Huszár János polgármester beszédével és áldással.

Kovásznán ma 18 órakor kezdődik a megemlékezés a központi parkban lévő ’56-os emlékműnél, a Lyukas kőnél, ahol beszédet mond Gazda József író, műkritikus.

Az 1956-os szabadságharc hőseire emlékeznek ma Kolozsváron is.

Déli egy órakor konferencia-beszélgetés nyitja a programsorozatot a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen. Az 1956-os forradalomról és szabadságharcról szóló beszélgetés meghívottja Kun Miklós professzor, Széchenyi-díjas történész.

Ezt követően fél négykor ökumenikus istentiszteletre kerül sor a belvárosi unitárius templomban, amelyet 17 órakor ünnepi megemlékezés követ a sétatéri ’56-os emlékműnél. 18 órától az Őrizd a lángot! – Tóth Ilona életéről szóló rockoperát tekintheti meg a közönség a Kolozsvári Állami Magyar Színházban.

A következő programpont a fáklyás felvonulás Mátyás király szülőháza elé, ahol jelképesen 19 óra 56 perckor a Kolozs Megyei Magyar Diáktanács tart előadást, amelyet szintén egy látványos fáklyás felvonulás követ a Házsongárdi temetőbe, Dsida Jenő sírjához.

Az 1956-os magyar szabadságharcról emlékeznek meg ma Négyfaluban.

Az ‘56-os forradalom évfordulója alkalmából Négyfaluban ma, október 23-án délután 5 órától megemlékeznek a hétfalusi hősök kopjafájánál. A megemlékezést a Hosszúfalu-Alszegi Evangélikus-Lutheránus lelkészi hivatal előtt, a Petőfi szobor mellett tartja meg az RMDSZ négyfalusi szervezete. A rendezvényre mindenkit szeretettel várnak, hogy méltóan emlékezzenek azokról a bátor magyarokról akik 1956-ban kiálltak a szabadságért.

Forrás: hirado.hu/Marosvásárhelyi Rádió



október 23, 2023