• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9764 RON
  • USD4.6687 RON
  • GBP5.8125 RON
  • HUF1.2610 RON
Fotó: AFP/Daniel Mihailescu

Ausztria megvétózza Románia schengeni csatlakozását

Gerhard Karner osztrák belügyminiszter megerősítette tegnap, hogy országa azon van, hogy megvétózza Románia és Bulgária schengeni csatlakozását.

Karner az osztrák közszolgálati rádiónak adott interjúban azt mondta, Ausztria vétója “vészjelzés” az Európai Bizottság számára, hogy hozzon hatékony intézkedéseket az EU külső határainak ellenőrzésére, a migránsoknak az EU területére való illegális belépésének megfékezésére, különösen a balkáni útvonalon. A bécsi kormány döntését az Ausztria által idén iktatott “több mint 100 ezer menedékkérelem” indokolja – szögezte le Gerhard Karner.

Elmondása szerint az Ausztriába érkezett migránsok mintegy 40 százaléka korábban repülővel jutott el Szerbiába, további mintegy 40 százalék pedig szárazföldi úton érkezett, Románián, Bulgárián, Szerbián vagy Magyarországon át. Ugyanakkor az Ausztriában menedékjogért folyamodók körülbelül háromnegyede korábban nem nyújtott be ilyen kérelmet más országban. A Bel- és Igazságügyi Tanács mai ülésének napirendje kapcsán az osztrák miniszter azt mondta, előbb Horvátország schengeni csatlakozásáról szavaznak – amelyet Ausztria nem ellenez -, ezt követően vitatják majd meg Románia és Bulgária csatlakozását.

Karl Nehammer osztrák kancellár “elutasított minden racionális érvet” Románia schengeni csatlakozásával kapcsolatban – ezt a következtetést vonta le Eugen Tomac európai parlamenti képviselő az Európai Néppárt (EPP) tegnapi bécsi ülése után.

Az EP-képviselő Facebook-oldalán közzétett bejegyzésében azt írta: az osztrák kancellár ”elutasított mindent, amit az Európai Bizottság javasolt, cáfolt minden jelentést és statisztikát”. Eugen Tomac szerint Nehammer „elfogadhatatlan módon, egyszerűen csak meg akarja alázni Romániát “.

Tomac kifejtette az EPP ülésén közölte az osztrák kancellárral: „nagyon közel áll ahhoz, hogy ő legyen az, aki megsemmisíti mindazt a szimpátiát, amelyet a románok az évek során tápláltak az Ausztriával szemben, egy olyan országgal, amelyre nagy bizalommal tekintettünk”. Eugen Tomac szerint Románia előbb-utóbb úgyis csatlakozni fog a schengeni térséghez, „de ezt a meg nem érdemelt pofont a több mint húszmillió román állampolgár nem fogja egykönnyen elfelejteni” – olvasható a bejegyzésében.

A Románia és Bulgária schengeni övezethez való csatlakozásáról szóló vita nem politikai, hanem biztonsági kérdés – mondta Karl Nehammer osztrák kancellár az Európai Néppárt migrációval foglalkozó tegnapi találkozóján, amelyen több romániai EP-képviselő is részt vett.

Az osztrák kancellár elmondta: „Ausztriának több mint százezer migráns helyzetét kell kezelnie, akik közül 75 ezret soha nem regisztráltak”. Kifejtette: ez azt jelenti, hogy ezrével lépik át az emberek a határokat. Hozzátette: senki sem tudja, honnan jönnek, hogy van-e fegyverük vagy sem, hogy kábítószer- vagy emberkereskedők-e. „Ez tehát valódi biztonsági probléma, és ezért gondolkodik így Ausztria a schengeni térségről” – mondta Nehammer a konferenciáról készült felvétel szerint, amely megtalálható az Európai Néppárt YouTube-csatornáján.

Forrás: Agerpres


december 8, 2022