• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9700 RON
  • USD4.5781 RON
  • GBP5.8914 RON
  • HUF1.2701 RON

Ausztria beleegyezik a légi határok feloldásába

Marcel Ciolacu miniszterelnök bejelentette, hogy Ausztria enyhített álláspontján az európai schengeni szabad mozgási övezetbe való felvétel kapcsán.

Ausztria beleegyezik a légi határok feloldásába Románia számára. Ez azt jelenti, hogy a romániaiaknak többé nem kell hosszú sorokban állniuk, amikor az Európai Unión belül repülnek – írta tegnap este Marcel Ciolacu miniszterelnök a Facebookon. Szerinte ez az elmúlt hónapok intenzív erőfeszítéseinek eredménye, és hozzátette, hogy Cătălin Predoiu belügyminiszter megbízást kapott arra, hogy találkozzon osztrák kollégájával, hogy a tárgyalások sikerrel záruljanak.

Cătălin Predoiu belügyminiszter vasárnap este kijelentette, hogy Gerhard Karner osztrák belügyminiszter egyelőre egy sajtónyilatkozatban mondta azt, hogy Ausztria beleegyezik a légi határok megszüntetésébe Románia számára; ez pedig nem hivatalos álláspont.

A Digi 24-nek nyilatkozva Predoiu leszögezte, hogy Ausztria bejelentése nem volt meglepő Románia számára, és ‘a fő politikai jelentősége az, hogy Bécsben végre megváltozott az álláspont ebben a kérdésben, és mostantól a tárgyalások technikai területen folytatódnak’. Cătălin Predoiu szerint a tárgyalások során próbáltak rámutatni, hogy Románia csatlakozása minden tagország számára előnyös minden szempontból, beleértve a gazdaságot is.

Nyomatékosította azonban, hogy Ausztria egyelőre csak egy sajtónyilatkozatban fejtette ki álláspontját Románia légi határokkal való schengeni csatlakozása ügyében, ez pedig ‘nem jelent hivatalos álláspontot’. Cătălin Predoiu hozzátette: két nap múlva találkozik az osztrák belügyminiszterrel.

Nicolae Ciucă, a Nemzeti Liberális Párt elnöke úgy véli, Románia repülőterek szintjén történő schengeni csatlakozásáról már az év végén, a  bel- és igazságügyi tanács rendkívüli ülésén megszülethet a döntés.

A sajtóhíreket átvevő ORF osztrák közszolgálati televízió szerint Gerhard Karner belügyminiszter kész enyhíteni a schengeni vétót Románia és Bulgária esetében. Így legalább a légi határellenőrzés feltételesen megszűnhet – jelentették tegnap a Kurier és a Kleine Zeitung című osztrák lapok bécsi kormányzati körökre hivatkozva.

A Kurier megjegyzi, hogy Ausztria feltételei között szerepel a FRONTEX – az Európai Határrendészeti Ügynökség – bulgáriai műveleteinek megháromszorozása, az Európai Bizottságtól a határvédelmi infrastruktúra finanszírozása, valamint a román-bolgár és a magyar-román határon történő fokozott ellenőrzés. Az osztrák média szerint a bécsi belügyminiszter a jövő hét elején Szlovéniában találkozik román és bolgár kollégájával, hogy tisztázzák a helyzetet.

Forrás: RRA/Agerpres


december 10, 2023