• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9763 RON
  • USD4.6386 RON
  • GBP5.8067 RON
  • HUF1.2671 RON
Fotó: Metz Balázs

Átadták a Communitas Alapítvány Alkotói Ösztöndíjait

Pénteken 21. alkalommal adták át a Communitas Alapítvány Alkotói Ösztöndíjait.  Az ünnepségre Marosvásárhelyen a Studium Hubban került sor, ahol díjazták az irodalomi, a zenei, a színház és mozgásművészeti, illetve a film, televízió, rádió és multimédia kategória alkotókat.

A Communitas Ösztöndíjak kapcsán kiemelendő, hogy ez tényleg szakmai alapon működik. Azon személyek, akik megkapják a tehetségükért kapják meg, a pályázatokat szakmai bizottság bírálja el, kívülről senki nem szól bele. A fiatal tehetségeket pedig támogatni kell, hiszen a tudás csak így kerülhet felszínre, a művészeknek szüksége van a támogatásra ahhoz, hogy érvényesülni tudjanak.

Bár folyamatosan emeljük az ösztöndíj mértékét a cél még messze van, hiszen az lenne az ideális, ha egy évig, ameddig jár nekik ez a támogatás, teljes egészében megtudnának élni belőle, hangsúlyozta Markó Béla, az Alkotói Ösztöndíjbizottság elnöke.

Egy éven keresztül havi 1100 lejt kapnak a Communitas Alapítvány ösztöndíjasai, akik ebből a támogatásból tudják fejleszteni, kivitelezni az ötleteiket, ami egy fiatal alkotónak nagy segítséget jelent.

Csak biztatni tudok mindenkit, hogy legyen kreatív és bátor, ezzel a lendülettel pedig jelentkezzen a Communitas Alapítvány pályázatára a jövőben, fogalmazott dr. Szász Attila, a film, televízió, rádió és multimédia kategória bizottságának a tagja, a Marosvásárhelyi Rádió főszerkesztője, aki saját bevallása szerint szívesebben ült volna a fiatal és tehetséges díjazottak között.

A mostani évszázad egyik legújabb audiovizuális alkotása a versfilm. Ebből fog tizenkettőt készíteni Gáspár Attila, Vincze-Simó Franciska és Kovács Károly a következő évben. A három alkotó nagyon jól letudja osztani egymás között a feladatokat, ugyanakkor természetesen segítenek is egymásnak, van rálátásuk a munka minden részletére. Az ösztöndíj egy hatalmas elismerés, az ebből származó technikai eszközökre és a forgatási helyszínekre való eljutásra fogjuk fordítani, hangsúlyozta Gáspár Attila, a film, televízió, rádió és multimédia kategória ösztöndíjasa.

Az ösztöndíj sokat segíthet abban, hogy az alkotók eljussanak egyes helyekre, ahol inspirációt gyűjthetnek, adatokat elemezhetnek. Ezekből később versek vagy más irodalmi alkotások születhetnek, az idáig vezető út azonban sokszor hosszú és sok személynek tartozok köszönettel, akik segítettek, egyengették az alkotásaim és a saját magam ösvényét, mondta Tófalvi Előd, a Communitas Alapítvány irodalmi ösztöndíjasa.

Marosvásárhelyi Rádió/Nagy-Bodó Szilárd



május 22, 2023