• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9432 RON
  • USD4.3142 RON
  • GBP5.9246 RON
  • HUF1.3928 RON

Antal Árpád: Megvalósítható az alkotmányos reform

A jelenlegi alkotmány alapján az ország nehezen kormányozható, fogalmazta meg Antal Árpád, aki szerint az új kormány a parlamentben kétharmados többséggel rendelkezik így megvalósítható az alkotmányos reform.

Sepsiszentgyörgy polgármestere – aki részt vett a kormányalakítási tárgyalásokon – kifejtette: a Nemzeti Liberális Párt a PNL és a Szociáldemokrata Párt a PSD közösen többséget alkot a parlamentben. Az RMDSZ-re nem lett volna szükség a koalícióban, de mind a két nagy párt igényt tartott a bevonására, ami azt jelzi, hogy nem bíznak egymásban és az RMDSZ biztosítja az egyensúlyt. Antal Árpád nem hiszi, hogy ez a kormánykoalíció „kihúzza” a következő választásokig.

A sepsiszentgyörgyi elöljáró szerint most van lehetőség módosítani az alkotmányt hiszen a jelenlegi alkotmányos rendben az ország nehezen kormányozható, a félig elnöki és félig parlamentáris rendszer nem működik. Az RMDSZ azt támogatja, hogy Románia színtiszta parlamenti köztársaság legyen, és abban bíznak, hogy a mély-állam nem fogja megakadályozni az alkotmányos reformot. Antal Árpád szerint a közigazgatási reformot csak abban az esetben támogatják, ha a regionális közigazgatási szint kialakítása a központosítást csökkenti, és nem az önkormányzatoktól visznek át hatásköröket regionális szintre.

A családügyi minisztérium az RMDSZ programját valósítja meg

Antal Árpád  rámutatott: a családügyi minisztérium létrehozása az RMDSZ javaslata volt és ennek az új tárcának a programja valójában az RMDSZ családvédelmi programja.

A sepsiszentgyörgyi elöljáró emlékeztetett, hogy az elmúlt hónapokban az RMDSZ politikusai sokat foglalkoztak otthonteremtést, családalapítást és gyermekvállalást támogató programok kidolgozásával, a Szövetség kongresszusát is „Szívügyünk a család!” mottóval szervezték. „Javaslatainkat sikerült bevinni a kormányprogramba és amit most Gabriela Firea miniszter programjának neveznek az valójában az RMDSZ családtámogatási programja”, mondta Antal Árpád. Ez többek adókedvezményeket tartalmaz a gyermekek számának függvényében. A nagycsaládoknak támogatást kapnak legalább 7 üléses új autó vásárlásához, és kedvezményes lakáshitel program indul. A szülők munkába állása esetén pedig a nagyszülők vagy a nagykorú, munkanélküli testvérek kaphatják meg a gyermekgondozási díjat.

Marosvásárhelyi Rádió/Kovács Zsoltnovember 26, 2021