;
  • FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.8744 RON
  • USD4.0112 RON
  • GBP5.4892 RON
  • HUF0.0136 RON

Marosvásárhelyi Rádió - Élő közvetítés

Fotó: World Health Organization in Moldova

Alig van szabad hely az intenzív osztályokon – kész oltási stratégia

A központi sajtó adatai szerint alig van már a Covid19-ben szenvedő betegnek fenntartott szabad intenzív terápiás ágy a hazai kórházakban, és hamarosan nem marad felhasználható kapacitás.

A járványügyi szakértők arra figyelmeztetnek, hogy amennyiben nem kezd csökkenni a napi 8-9 ezres fertőzöttszám, néhány hét leforgása alatt további háromszáz páciensnek lesz szüksége intenzív terápiás ágyra. A Stratégiai Kommunikációs Csoport ma 13 órakor közölt jelentése szerint  1249 koronavírus-fertőzöttet ápolnak intenzív osztályon, kórházban országszerte 13.040-en feksznek.  Az elmúlt 24 órában 161 újabb halálos áldozatot követelt a járvány, ezzel a kór február 26-i romániai megjelenése óta  11.045-re emelkedett a Covid19-betegség szövődményei  következtében elhunytak száma. A Stratégiai Kommunikációs Csoport jelentése szerint az elmúlt 24 órában diagnosztizált új fertőzések száma 8134. Ez utóbbit 33.021 teszt elvégzése nyomán állapították meg.

A kormány elfogadta tegnap esti ülésén az új koronavírus elleni oltási kampány stratégiáját. Ezt kormányhatározat rögzíti, amely azt is leszögezi, melyek a prioritást élvező kategóriák: az egészségügyi alkalmazottak, a szociális dolgozók, a veszélyeztetett személyek, illetve a ‘kulcsfontosságú ágazatok’ alkalmazottai.

Az oltási stratégia elfogadását Ionel Dancă, a miniszterelnöki kancellária vezetője jelentette be mai sajtótájékoztatóján. Közölte: a kabinet az Európai Unió többi tagállamával együtt a SARS-CoV-2 vírus elleni oltási kampány előkészítésén dolgozik. A vakcinát először az egészségügyi és szociális dolgozók, az állapotuk miatt veszélyeztetett személyek, illetve a társadalom működése szempontjából kulcsfontosságú feladatot végző alkalmazottak kapják meg, ezt követően az oltást az egész lakosság számára elérhetővé teszik. A kormány becslése szerint a lakosság 70%-a kapcsolódhat be az oltási kampányba – mondta a kancelláriavezető. Dancă leszögezte: a vakcina ingyenes lesz és nem lesz kötelező. Azt is elmondta: a kormány kéri az érintett intézményeket, a civil társadalmat és a szakembereket, hogy támogassák az oltási kampányt, mert ez az egyetlen módja a COVID-19 járvány megfékezésének.


november 28, 2020