• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9765 RON
  • USD4.6373 RON
  • GBP5.8018 RON
  • HUF1.2662 RON
Fotó: Bukaresti Carol Davila központi katonai kórház

Aláírták a 8-as számú katonai rendeletet

Feloldották a 22 órától érvényes kijárási tilalmat a méhészek és a kereskedelmi halászati tevékenységet folytató személyek esetében, amennyiben igazolvánnyal rendelkeznek, de engedélyezték az éjszakai kijárást az autójavítók esetében is.

Ez áll egyebek mellett a 8-as számú katonai rendeletetben, amelyet csütörtök este rendkívüli sajtótájékoztatón ismertetett Marcel Vela belügyminiszter. A dokumentum azt is előírja ugyanakkor, hogy ezentúl az önkormányzatok kötelesek nyitvatartani a zöldség és gyümölcspiacokat, annak érdekében, hogy biztosítani tudják a lakosság élelmiszerellását és a gazdák értékesíteni tudják a termékeiket. Megtiltják ugyanakkor a búza, rizs, árpa, szója és kukorica exportját, valamint a kenyér és péktermékek külföldre szállítását felfüggesztik ugyanakkor a termékek országból való kiviteléhez szükséges növény-egészségügyi bizonyítványok kiadásával kapcsolatos tevékenységet is. A 8. számú rendelet értelmében az élelmiszerboltok a húsvéti ünnepek előtt meghosszabbíthatják a nyitvatartási programjukat.

A 8-as számú katonai rendelet értelmében április 14-től további két héttel meghosszabbították a légiforgalom felfüggesztését Spanyolország és Olaszország esetében. Megelőzendő a csütörtök délutáni, a kolozsvári repülőtéren történteket, amikor a légikikötő parkolójában mintegy kétezer vendégmunkás zsúfolódott össze, a Németországba tartó charter-járatokra, a szükségállapot idején a szállítási minisztérium ellenőrzi a légiforgalmat, azon repterek esetében is, amelyek a megyei önkormányzatokhoz tartoznak.

A belügyminiszter arról is beszélt, hogy a húsvéti ünnepek során még több rendőr és csendőr teljesít szolgálatot országszerte a koronavírusjárvány terjedésének a megakadályozása érdekében. Kiemelte, a lakosság az otthonában maradva, a hatósági intézkedéseket betartva, felelős magatartást tanusítva segíthet az egészségügyi válsághelyzet kezelésében, illetve annak gazdasági hatásainak a minimalizálásában.

Bogdan Despescu belügyminisztériumi államtitkár a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, valamennyi külföldön élő állampolgár, aki hazatér a húsvéti ünnepekre, kötelezően karanténba kell vonuljon.

Raed Arafat, a belügyminisztérium sürgősségi esetekért felelős államtitkára a nem sürgős egészségügyi bevatakozások elhalasztásának a fontosságáról beszélt, kiemelve, nem arról van szó, hogy bezárják a nem koronavírusos páciensek előtt a kórházakat és nem kezelnek más betegséget, de amit el lehet halasztani, azzal most várni kell. Hangsúlyozta, az orvosokat senki nem tartóztatja fel a gyógyításban, de mérlegelniük kell, hogy valamennyi páciens és kórházi alkalmazott életét veszélybe sodorják, ha olyan esetekkel foglalkoznak, amelyeknél nem indokolt a sürgősség.


április 9, 2020