• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9751 RON
  • USD4.5879 RON
  • GBP5.8059 RON
  • HUF1.2827 RON

A G7-ek elítélték tegnap Oroszország ukrajnai beavatkozását

A hét vezető ipari hatalom elítélte tegnap Oroszország ukrajnai beavatkozását, és tudatta, hogy felfüggeszti a nyolc vezető ipari hatalom Szocsiban rendezendő csúcsértekezletére való előkészületeket.

Kanada, Franciaország, Németország, Olaszország, Japán, az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok vezetői, illetve az Európai Tanács és az Európai Bizottság elnöke együttesen elítélte, hogy Oroszország egyértelműen megsértette Ukrajna szuverenitását és területi épségét.

Grigorij Karaszin orosz külügyminiszter-helyettes szerint Moszkva “semmilyen módon” nem kérdőjelezi meg Ukrajna szuverenitását, ugyanakkor azt reméli, hogy az orosz parlament felsőházának döntése – amely lehetővé teszi az Ukrajnában állomásozó orosz kontingens alkalmazását – “sokakat kijózanít ebben az országban”.

A politikus a Szövetségi Tanács határozata kapcsán azt hangsúlyozta, hogy az megmutatja, mennyire komolyak Oroszország szándékai, s reményét fejezte ki, hogy az orosz intézkedéseket mindenki megértéssel fogadja. Szerinte Moszkvát elsősorban “polgárai” biztonsága szavatolásának szükségessége vezérli, s az orosz vezetést aggasztja az Oroszországba megindult menekültfolyam a szomszédos ukrajnai körzetekből. Az orosz külügyminiszter hozzátette: Oroszország abban érdekelt, hogy Ukrajna virágzó, stabil és korszerű állam legyen.

John Kerry amerikai külügyminiszter holnap Kijevbe utazik, hogy hangsúlyt adjon Ukrajna amerikai politikai és gazdasági támogatásának – közölte Washingtonban újságírókkal az amerikai kormány egy magas rangú tisztségviselője.

A név nélkül nyilatkozó illetékes kijelentette, az Egyesült Államok a gazdasági, politikai és diplomáciai ellenlépésekre összpontosít, nem pedig az esetleges katonai beavatkozásra.

Az Európai Uniós tagországok külügyminiszterei ma Brüsszelben, Ukrajna ügyében összehívott rendkívüli értekezletükön a NATO tegnap esti állásfoglalásához hasonlóan minden bizonnyal elítélik majd Oroszország ukrajnai fellépését, és kiállnak Ukrajna szuverenitása, területi épsége mellett, de Moszkva elleni szankciókat valószínűleg nem hoznak – mondta nevének mellőzését kérő uniós diplomáciai forrás az MTI-nek.

Tájékoztatása szerint uniós körökben felmerült az a gondolat, hogy rendkívüli csúcstalálkozót is tartsanak holnap, de ez a jelek szerint – egyelőre legalábbis – lekerült a napirendről. Uniós diplomaták egybevágó közléseiből arra lehet következtetni, hogy az uniós országok közül a németek, a franciák és az olaszok elsősorban a feszültség enyhítését tartják kiemelt célnak, míg a baltiak, a románok, a lengyelek illetve a britek úgy vélik, hogy nagyon határozott figyelmeztető jelzést kellene adni az oroszoknak.
MTI

 


március 3, 2014