• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9762 RON
  • USD4.6699 RON
  • GBP5.7698 RON
  • HUF1.2629 RON

A boldogság és a hit volt az idei pünkösdi csíksomlyói búcsú szentbeszédének vezérfonala

A boldogság és a hit volt az idei pünkösdi csíksomlyói búcsú szónokának, Ternyák Csaba egri érsek szentbeszédének vezérfonala. A 446.-ik fogadalmi búcsúra érkezett több száz-ezer zarándokot az ünnepi szentmisén Orbán Szabolcs, a Szent István királyról elnevezett Erdélyi Ferences Rendtartomány elöljárója, illetve Jakubinyi György gyulafehérvári érsek köszöntötte.

Idén is ezrek érkeztek Csíksomlyóra Erdély szinte minden településéről, a csángóvidékről, magyarok az anyaországból és szerte a világból. Sokan érkeztek gyalog, személygépkocsikkal és autóbuszokkal, de idén is három zarándokvonat szállította Magyarországról Székelyföldre a zarándokokat. Ünnepi szentbeszédében Ternyák Csaba egri érsek elmondta, hogy ” a hit zarándokútján nem csak hívők járnak, hanem a hitet keresők is. Mint mondta, Isten a pogányok előtt is kitárta a hit kapuját, amely azóta minden ember számára nyitva áll. A búcsú egyetlen meghívottja, Ternyák érsek arról is beszélt, hogy a boldogság a hit következménye, és ez utóbbi a legteljesebb választ nyújtja az emberek legégetőbb kérdéseire. Az érsek szentbeszédében a boldogság és a hit kapcsolatáról beszélt, és felidézte Erzsébetnek Máriához intézett szavait: “boldog vagy, mert hittél!”. Egyébként ez a Lukács evangéliumából vett idézet, a “boldog vagy, mert hittél!” verssor volt az idei búcsú mottója. Számos egyházi és világi elöljáró, katolikus és más vallású zarándok vett részt az idei búcsún.

A búcsú történetében először volt jelen a magyar államfő, Áder János magyar köztársasági elnök, felesége, Herczeg Anita társaságában érkezett magánlátogatásra Csíksomlyóra. Itt volt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, de Kelemen Hunor RMDSZ-elnök és Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke is. Az ünnepi szentmise végén bejelentették, hogy a csíksomlyói ferencesek a lengyelországi Czestochowának, az ottani zarándokhelynek ajándékozzák a csíksomlyói Mária kegyszobor másolatát. A csíksomlyói ferences szerzetesek a szobor másolatával kívánták viszonozni azt az ikont, amelyet a czestochowai zarándokhelyről küldtek tavaly Csíksomlyóra. A fából faragott, az eredetinél kisebb méretű szobrot a Boldogasszony zarándokvonattal viszik előbb Budapestre, ahonnan június elején érkezik meg a lengyelországi pálos rend Jasna Góra-i kolostorába. Az adományt megköszönő, magyarul elmondott beszédében Majevszki Roman atya a magyar és a lengyel nép történelmi gyökerekkel rendelkező barátságát említette. Nagy tapsot kapott a lengyel atya, amikor elmesélte, hogy a kolostorukba látogató magyar csoportokat általában megkéri, hogy énekeljék el a székely himnuszt. Az idei csíksomlyói búcsú alatt végig felhős volt az ég, az eső viszont elkerülte a kegyhelyet. A zarándokok ezrei rendben, fegyelmezetten vonultak le a hegyről, rendbontás nem történt.
Dobos László

 



május 19, 2013