• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9730 RON
  • USD4.6085 RON
  • GBP5.8167 RON
  • HUF1.2583 RON

A tűzvédelmi szabályok betartását ellenőrzik Székelyföldön

A háromszéki szórakozóhelyek, vendéglők, előadástermek és bevásárlóközpontok tűzvédelmi rendszereit ellenőrzi a Katasztrófavédelmi Felügyelőség – tájékoztatott Marius Tolvaj. A hatóság szóvivője szerint az átfogó razziára azt követően kerül sor, hogy a bukaresti Colectiv klubban bekövetkezett szerencsétlenség következtében a kormány elfogadta azt a rendeletet, amelynek értelmében a tűzoltóság ideiglenesen bezárhatja azokat a helyiségeket, amelyek nem tesznek eleget a tűzvédelmi szabályoknak, a működtetőket pedig akár 100 ezer lejre is büntethetik.

Háromszéken több szórakozóhely is önként bezárt, és próbálja pótolni a hiányosságokat. Mint arról beszámoltunk a Kovászna megyei Készenléti Felügyelőség parancsnok helyettese, Liviu Simonca – még a bukaresti katasztrófa előtt – egy szeptemberi sajtótájékoztatón hívta fel a figyelmet, hogy sokszor életveszélyesen túlzsúfoltak a háromszéki szórakozóhelyek. Tájékoztatása szerint előfordult már, hogy egy száz férőhelyes klubba akár négyszáz szórakozni vágyó fiatalt is beengedtek, így baleset esetén emberéletek kerültek volna veszélybe, mert nincs ahhoz elegendő kijárat, menekülési útvonal, sőt hiányzik a hidegvérét megőrizni képes biztonsági szakember is, aki irányítani tudná a menekítést. A tűzoltótiszt szerint az ellenőrzések során nem irgalmaznak senkinek, aki fiatalok életét veszélyezteti a tűzvédelmi szabályok be nem tartásával.

Rendellenességek sorát állapították meg a katasztrófavédelmi felügyelők a Hargita megyei klubokban, diszkókban, bárokban, előadótermekben az eltelt napokban végzett ellenőrzések nyomán. Arra voltak kíváncsiak, milyen mértékben tartják be a tűzesetek megelőzésével és a tűz eloltásával kapcsolatos előírásokat. A Hargita megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség vezetőjének helyettese, Aurelian Mustăţea ezredes szerint az elmúlt napokban 11 helyiséget ellenőriztek és 66 hiányosságot tapasztaltak. 11 pénzbírságot róttak ki 7800 lej értékben és 24 figyelmeztetést küldtek ki. Az ellenőrzöttek közül egyetlen helyiséget sem zártak be.

Maros megyében még az ellenőrzések előtt bezártak 12 klubot. Ezt állapították meg a Horea Katasztrófavédelmi-, a  Rendőr- illetve a Fogyasztóvédelmi Felügyelőség képviselőivel álló vegyes csapatok a terepmunkák során. Az ellenőrzések azután kezdődtek, hogy megjelentek azok a jogszabályok, amelyek megengedték a tűzoltóknak, hogy bezárjanak helyiségeket, ha azok nem tartják tiszteletben a tűzvédelmi előírásokat. Az ellenőrzések során 12 olyan helyiséget találtak, amelyek már bezártak, további 10-nél rendellenességeket tapasztaltak, de nem volt szükség azok bezárására.

MVR/Kovács Zsolt/Dobos László/Sanda Vitelar

 


november 9, 2015